Irinyi Terv

Jön az Ipar 4.0 program

Az Irinyi Terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd.

2016.03.10 08:15MTI

Megkezdődik az Irinyi Terv részét képező Ipar 4.0 program kidolgozása a héten - írja a Magyar Idők.

Lepsényi István, a nemzetgazdasági tárca gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a lapnak elmondta, az Irinyi Terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd, a program révén a kormányzat szeretné elérni, hogy az ipari termelés hozzájárulása a bruttó hazai termékhez (GDP) négy év alatt, 2020-ra a mostani 24 százalékról 30 százalékra emelkedjen.

Kiemelte: az iparstratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét.

Lepsényi István fontos idei feladatnak nevezte, hogy az Ipar 4.0 programot az Irinyi Terv valamennyi ágazatában megkezdjék kidolgozni.

A program beépítését az Irinyi Terv struktúrájába és végrehajtási rendszerébe mindenekelőtt az teszi szükségessé, hogy az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is, akár tíz százalékos hatékonyságnövekedés érhető el.

Az Irinyi Terv megvalósításakor különös gondot fordít a gazdaságpolitika az ipar stratégia tudásgazdasági sarokpontjainak meghatározására, integrálására, ennek alapja lehet az Ipar 4.0 program, ami az internetgazdaság és az újraiparosítás összeházasításából született - hangsúlyozta Lepsényi István.

Hozzátette: az Ipar 4.0 irányvonalainak kidolgozásában, a magyar gazdaság digitális átalakulásra felkészítésében ipari és innovációs szakemberek, kutatóintézeti, egyetemi és vállalati vezetők vesznek részt.

A lap idézi Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét, aki szerint a terv nagy előnye, hogy meghatározza az irányokat, célokat és azokhoz forrást rendel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.