Államháztartás

Adorján Richárd: a magasabb adóbevétel az egyik legfőbb oka az első két hónap pozitív mérlegének

A lényegesen magasabb adóbevétel az egyik legfőbb oka annak, hogy az év első két hónapját többlettel zárta az államháztartás a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára szerint.

2016.03.09 23:30MTI

Adorján Richárd az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy januárban és februárban nagyjából 132 milliárd forinttal több adó folyt be az államkasszába, mint a múlt év hasonló időszakában.

Úgy fogalmazott: a növekedés annak köszönhető, hogy sikeresek voltak kormányzati intézkedések, például fehéredett a gazdaság és bővült a foglalkoztatottság.

A helyettes államtitkár arra számít, hogy a pozitív tendencia az év hátralévő részében sem torpan meg, így az államháztartás a tervezettnek megfelelően, két százalékos hiánnyal zár majd.

Adorján Richárd a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt szerdán, hogy a január-februári adótöbblet minden nagyobb adónemben kimutatható, így a személyi jövedelemadóban, az általános forgalmi adóban, a szociális hozzájárulási adóban és a társasági adóban egyaránt.

Hozzátette: a szufficit nem volt várható, de nem is okozott túl nagy meglepetést. Pozitív hatása, hogy viszonylag kényelmes költségvetési politika végrehajtására ad lehetőséget az év egészében - jegyezte meg.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden történelmi eredménynek nevezte az államháztartás alakulását. Kifejtette: a havi adatok mérése óta nem volt arra példa, hogy az első két hónapban pozitív mérlege legyen az államháztartásnak. Idén 14,8 milliárd forint az első két hónap államháztartási többlete - fűzte hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.