Válság

Az MNB egyeztetést javasol a bankoknak a késedelmesen fizető ügyfelekkel

A jegybank elvárja, hogy a bankok a fizetőképesség helyreállítására felajánlott javaslatuk kidolgozásánál fokozottan vegyék figyelembe az árfolyamváltozásból eredő tehernövekedés megosztásának lehetőségét a bank és adós között.

2016.03.06 06:30MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jegybanki ajánlást készít a bankoknak arról, hogy minden egyes nem teljesítő ügyfelükkel személyesen egyeztetve, egyedileg keressenek megoldást a törlesztési problémák megoldására - közölte az MNB az MTI-vel pénteken.

Megjegyezték, hogy még ma is a lakossági jelzálogadósok széles körének okoz problémát a törlesztőrészletek megfizetése. Ezért a jegybank pénteken bankszövetségi konzultációra bocsátott ajánlásában az adós fizetőképességének helyreállítása érdekében közvetlen - adós és bank közötti - párbeszédre hívja fel a bankokat.

Az MNB közleményében kitérnek arra: az úgynevezett "fair banki" és az adósságfék-szabályok bevezetésével átláthatóvá vált a fogyasztói kölcsönszerződések megkötése, a hitelfelvétellel együtt járó kockázatok felmérése, azok korlátozása. A korábbi lakossági jelzáloghitelekből ugyanakkor még mindig körülbelül 144 ezer a késedelmessé vált, vagy már felmondott hitelek száma - olvasható a jegybanki közleményben.

Az MNB azért, hogy ezeknél elősegítse az adósok fizetőképességének helyreállítását, továbbá a tartozás rendezését, ösztönzi a pénzügyi intézményeket az adósokkal történő együttműködésre és a közös megoldások keresésére. Az tervezett ajánlásában megfogalmazza a pénzügyi intézményekkel szembeni minimálisan elvárásokat a kapcsolatfelvételben, az információgyűjtésben, a helyzetértékelésben és megoldási javaslattételben.

Az MNB elvárja, hogy kíséreljék meg felvenni a kapcsolatot valamennyi adóssal a helyzet rendezésére, az adósoktól begyűjtött információk alapján egyedileg elemezzék fizetőképességüket, az adósok élethelyzete alapján készítsenek közérthető megoldási javaslatot, az előnyöket és hátrányokat is ismertetve. Elvárják azt is, ne csak az adóst, de az egyéb kötelezetteket (például a kezest, a jelzálog-kötelezettet) is bevonják a megoldáskeresésbe.

A korábban devizában eladósodott és az árfolyamváltozásból eredő, hosszabb ideje fennálló, súlyos helyzetben lévő (180 napon túli késedelemben lévő) adósoknál a jegybank elvárja, hogy a bankok a fizetőképesség helyreállítására felajánlott javaslatuk kidolgozásánál fokozottan vegyék figyelembe az árfolyamváltozásból eredő tehernövekedés megosztásának lehetőségét a bank és adós között.

A MNB közleménye felhívja minden érintett figyelmét arra is, hogy a sikeres megoldáskereséshez nemcsak a pénzügyi intézmények, hanem az adósok felelős együttműködésére is szükség van. Az MNB ennek érdekében az ajánlás megjelentetésével egyidejűleg fokozza tájékoztatási tevékenységét.

A végleges ajánlás kiadása március közepére várható - olvasható a jegybank közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.