Ilyen még nem volt

A Gazprom 2 milliárd eurós kínai kölcsönt kapott

A Gazprom még soha nem vett fel egyszerre ekkora összeget egy banktól és ez az első hitelfelvétele kínai pénzintézettől.

2016.03.03 13:07MTI

A Sanghajban csütörtökön aláírt megállapodás szerint az öt évre adott összeget a kínai pénzintézet londoni fiókja folyósítja.

A hitelfelvétellel kapcsolatos feltételekről nem közöltek semmit.

Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók miatt, sok más orosz céghez hasonlóan, a Gazprom is csak drágán juthat kölcsönhöz külföldön.

A Gazprom még soha nem vett fel egyszerre ekkora összeget egy banktól és ez az első hitelfelvétele kínai pénzintézettől.

A Gazprom tavaly 130,052 milliárd köbméter földgázt adott el Európának, 10,9 százalékkal többet a 2014. évinél.

Január közepén közölt legfrissebb adatok szerint a Gazpromnak a tavalyi harmadik negyedévben 2 milliárd rubel (1 rubel 3,85 forint) adózott vesztesége volt, részben a gyenge rubel és a kőolaj világpiaci árának esése következtében.

A Gazprom eredményét jócskán rontotta, hogy 2014 közepe óta csaknem 70 százalékkal csökkent az olajár, miközben a Gazprom a kőolaj árához köti az exportra szánt földgáz árát 6-9 hónap eltolódással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.