Konszern

Harmincmilliárd forintos autóipari beruházás Jászfényszarun

Csaknem 500 új munkahelyet teremt 2019-ig a Thyssenkrupp német konszern.

2016.03.02 02:23MTI

Több mint 30 milliárd forintos autóipari beruházással csaknem 500 új munkahelyet teremt 2019-ig a Thyssenkrupp német konszern Jászfényszarun - közölte a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. és a település önkormányzata által szervezett keddi projektindító rendezvényen.

Marc de Bastos Eckstein emlékeztetett: a beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be február 23-án, Budapesten. A miniszter akkor elmondta: tekintve, hogy magas hozzáadott értékű beruházásról van szó, a magyar kormány 10,6 milliárd forintos támogatásban részesíti a Thyssenkruppot.

A német vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: a zöldmezős beruházás eredményeképpen a budapesti K+F kompetencia központon és a győri gyáron kívül Jászfényszarun is gyárt kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket a vállalat.

Hozzátette: a beruházás során két csarnok épül, egyik a vezérműtengelyek, a másik a kormányrendszerek gyártására.

Kiemelte: a vállalat a bizalom és együttműködés jegyében hosszú távra tervez, "biztos vagyok abban, hogy a közös jövőnk nemcsak sok munkát, de közös sikereket is hoz".

Győriné Czeglédi Márta, Jászfényszaru (független) polgármestere az MTI kérdésére elmondta: termelést 2018-ban kezdi a gyár.

Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vezetője az eseményen szólt arról, hogy nemcsak a Jászságot, hanem az egész megyét és Közép-Magyarországot gazdagítja a beruházás. Hozzátette: a közelmúltban a megye szakképző centrumaival már egyeztettek a megnövekedett, szakképzett munkaerőigény biztosításáról.

Marc de Bastos Eckstein felidézte, hogy az óriásvállalat 1999-ben kezdte meg elektromos kormányrendszerek fejlesztését Magyarországon, majd 2007-ben alapították meg a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft.-t, 2013 júniusában nyílt meg a győri gyáregységük, ahol az Audi számára gyártanak első és hátsó futóműveket.

Az eseményen kapott tájékoztató szerint a magyar mérnökök által fejlesztett elektromechanikus rásegítésű kormányrendszerek energiatakarékosabbak a hagyományos hidraulikus szervóknál és járművenként fél liternyi üzemanyagot is megtakaríthatnak száz kilométeren. Olyan vezetést támogató alkalmazások használatát teszik lehetővé, mint az automatikus parkolási segédrendszer, a sávtartó alkalmazás, vagy az önvezető autó.

A Thyssenkrupp a világ egyik legnagyobb acélgyártással, autó-, gép-, energia- és építőipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalata, amely 77 országban 497 leányvállalatot üzemeltet, mintegy 155 ezer alkalmazottal, ebből mintegy 1000 dolgozik Magyarországon.

Szijjártó Péter korábban elmondta, tavaly a teljes ipari kibocsátás több mint 30 százaléka az autóiparból származott. A szegmens termelési értéke a 2014-es 6690 milliárd forintról 2015-ben 7833 milliárd forintra emelkedett, ami 17 százalékos növekedés. Az autóiparban már több mint 740 vállalat tevékenykedik Magyarországon, 144 ezer embernek adva munkát.

A német gazdaság alapvetően meghatározza a magyar gazdaság teljesítményét, 6000 német vállalat, mintegy 300 ezer embert alkalmaz Magyarországon, az összes külföldi működőtőke ötöde Németországból származik, a külkereskedelmi forgalom több mint negyede irányul a Németországba - közölte korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.