Statisztika

KSH: 7 százalékkal nőttek a beruházások 2015 negyedik negyedévében

A múlt év utolsó negyedévében 7,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és ezzel az első három negyedév 3,2 százalékos visszaesése után az év egészében 0,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

2016.02.29 10:21MTI

A negyedik negyedévi nagy növekedés az előző negyedévi 6,7 százalékos visszaesés után elsősorban a költségvetési szervek beruházásainak köszönhető, ahol 70 százalékos volt a növekedés, míg a vállalakozások körében 6,2 százalékkal csökkent a beruházások volumene. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint jelentős mértékben, 90 százalékkal nőttek a beruházások a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban, 40 százalékkal az oktatásban, és 35,8 százalékkal a művészet, szórakoztatás, szabadidő statisztikai körében. Döntően az év végi európai uniós forrásokból megvalósult gép- és berendezés-vásárlásoknak köszönhetően az egészségügyben 110,0 százalékkal nőttek a beruházások és az év egészében 40,4 százalékkal emelkedtek, holott az első háromnegyed évben még 9,0 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakától.

A feldolgozó iparban 7,1, az építőiparban 6,5, a mezőgazdaságban 29,3 százalékkal elmaradtak a beruházások a 2014 utolsó negyedévétől.

A KSH adatai szerint a kereskedelem és gépjárműjavítás terén a beruházások 4,2 százalékkal csökkentek a negyedik negyedévben és 8,8 százalékkal a múlt év során. A szállítási, raktározási ágazatban az év első háromnegyedében már 8,2 százalékkal meghaladták a fejlesztések az előző év azonos időszakáét, és a negyedik negyedévi 7,4 százalékos eséssel együtt 2,0 százalékos növekedés volt 2015-ben. Az idegenforgalom szárnyalása ellenére a szállásadó-vendéglátó iparban a negyedik negyedévben 19,5, az egész évben 17,9 százalékkal kevesebb beruházás volt, mint 2014 azonos időszakában.

A pénzügyi biztosítási üzletágban a negyedik negyedévben 26,2, az egész évben 7,8 százalékkal nőttek a beruházások, az ingatlanügyletek terén viszont 2,7, illetve 6,9 százalékos lemaradás volt.

2015-ben a beruházások 0,6 százalékos növekedésén belül 4,1 százalékkal nőttek a gépberuházások, míg az építési beruházások 2,3 százalékkal elmaradtak az előző évitől. Az év egészét tekintve is a költségvetési szervek beruházásainak 37 százalékos növekedése eredményezte az emelkedést, a vállalkozásoknál 1,7 százalékkal csökkentek a beruházások. A közigazgatás, védelem terén 49,3, az oktatásban 20,2, százalékkal haladta meg a beruházások volumene 2014-est.

A feldolgozóiparban az előző évi 9,6 százalékos növekedés után 6,0 százalékkal csökkent a beruházások volumene, az energiaszektorban viszont 21,0 százalékos növekedés volt - közölte a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.