Kormányhatározat

Miniszterelnökség: a tó körüli megyék írják és menedzseljék a balatoni pályázatokat

A gazdaság és innováció területére 25,2 milliárd fordítható, például a balatoni vállalkozások fejlesztésére, infokommunikációs beruházásokra, a térségi foglalkoztatásra, energiahatékonyságra.

2016.02.27 21:30MTI
hirdetés

A balatoni régiót érintő, 280 milliárd forint értékű pályázati forrás felhasználásánál a pályázatírás és projektmenedzsment feladatokat kizárólag a területileg illetékes megyei önkormányzatok láthassák el - ezt fogja javasolni a kormánynak a Miniszterelnökség a jövő héten, a hivatal MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint.

A javaslat érinti a potenciálisan pályázó önkormányzatokat, vállalkozásokat és civil szervezeteket egyaránt. Azt jelenti, hogy az 1821/2015. számú kormányhatározatban foglalt balatoni keret felhasználásának összes adminisztratív feladatát és menedzselését a Somogy, a Veszprém és a Zala megyei önkormányzatok végzik, a forrásokra pályázni akaró helyi szereplőknek hozzájuk kell fordulniuk - áll a közleményben.

Tavaly Balatonfüreden jelentették be kormányzati képviselők, hogy az uniós és hazai forrásokkal együtt több mint 300 milliárd forintnyi támogatást kaphat az üdülőrégió a komplex stratégiai céljai megvalósításához. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi, februári ülésén elhangzottak szerint megtörténtek az egyeztetések az irányító hatóságokkal arról, hogy milyen támogatási konstrukcióban használhatják fel a pénzt a kormánydöntésben meghatározott fejlesztési célokra. A pályázatok kiírásánál, valamint a források odaítélésénél fontos konzultációs szerepet kap a BFT. A cél az, hogy június végéig megjelenjenek a kiírások, hiszen 2017. június 30-ig le kell kötni a forrásokat.

Az 1821/2015. számúkormányhatározat 1. számú melléklete hét területről sorol fel támogatandó fejlesztéseket.

A turisztikai fejlesztésekre 26,7 milliárd forint jut, amelyből kulturális örökségvédelemre, víziturisztikai fejlesztésekre, e-kikötőkre, kerékpárutakra, gyógyhelyekre jut egyebek között.

A gazdaság és innováció területére 25,2 milliárd fordítható, például a balatoni vállalkozások fejlesztésére, infokommunikációs beruházásokra, a térségi foglalkoztatásra, energiahatékonyságra.

Az egészséges Balaton termékek támogatására 17,8 milliárd forint juthat, itt árutermelő háztáji gazdaságok, kézműves vállalkozások, bortermelők telephelyfejlesztése, szennyvízkezelési program élvezhet előnyt.

A vízminőségre és biztonságra 59,2 milliárd forint adható, ebből juthat a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítására, a Sió-csatorna felújítására, a Balaton vízminőségi állapotát befolyásoló intézkedésekre.

A közlekedés fejlesztésére 95,5 milliárd forint támogatás mehet, egyebek között a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasút vonalszakasz felújítására, a Balatoni közlekedési rendszer összehangolására, vasútállomások rekonstrukciójára.

Az érintett három megye területfejlesztésre 31,56 milliárd forintot fordíthat, humán erőforrás fejlesztésekre pedig 32 milliárd forintot juttat a kormány a rendelet értelmében.

A kormányhatározat 2. számú mellékletében további 24,5 milliárd forintot biztosít egyebek között elkerülőút építésére, iparterület-fejlesztésre, minőségi szálláshely-beruházásokra, a Bahart Zrt. fejlesztéseire

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.