Statisztika

KSH: 5,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2015-ben

A tavalyi év egészét tekintve az élelmiszerek értékesítése 3,4, a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 7,6 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

2016.02.23 10:06MTI

A kiskereskedelmi forgalom decemberben 5,0 százalékkal bővült, 2015 egészében 5,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 5,6 százalékkal a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - erősítette meg második becslése alapján a hónap elején kiadott előzetes számokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A naptárhatástól megtisztítva decemberben 4,5 százalékos volt a forgalom éves növekedése.

A tavalyi év egészét tekintve az élelmiszerek értékesítése 3,4, a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 7,6 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az üzemanyag-fogyasztás 7,1 százalékkal haladta meg a 2014-es mennyiséget.

Tavaly az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem teljes forgalma folyó áron meghaladta a 9257 milliárd forintot, az előző évi 8948 milliárd forint után.

Az év utolsó hónapjában az éves átlaggal megegyező 3,4 százalékos növekedést mutatott az élelmiszerfogyasztás. Az élelmiszer-kiskereskedelem 80 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,7, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 6,4 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer jellegű termékek forgalma 6,4 százalékkal haladta meg a 2014 decemberit. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 23,1 százalékkal nőttek az eladások, a textil-, ruházati és lábbeli értékesítés 10,3 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkek értékesítése 5,9 százalékkal bővült. A gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben 2,3, a használtcikk üzletekben 1,6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben pedig 1,1 százalékkal nőtt a forgalom.

Az internetes és a csomagküldő áruházak 16,0 százalékkal növelték eladásaikat 2014 decemberéhez hasonlítva.

Az üzemanyagok kereslete az egy évvel korábbi magas bázishoz képest az egész évben legszerényebb mértékben, 3,7 százalékkal nőtt decemberben.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1,0 százalékkal nőttek.

Az év utolsó hónapjában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 954 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 41 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.