Statisztika

KSH: 7,5 százalékkal nőtt az ipari termelés 2015-ben

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.

2016.02.12 10:39MTI

Tavaly decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékos növekedést mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. A feldolgozóipari export volumene 12,3, a belföldi értékesítésé 4,3 százalékkal nőtt.

2015-ben a feldolgozóipari termelés volumene 8,1 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. A termelés szintje - folyó áron több mint 26 ezer milliárd forint - minden hónapban meghaladta az előző évit, a legnagyobb mértékben, 11,9 százalékkal, júniusban.

A feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül a járműgyártás kibocsátása nőtt a legjobban 17,2 százalékkal, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,4 százalékkal. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását mérsékeltebb, 4,3 százalékos bővülés jellemezte, elsősorban az értékesítés több mint 40 százalékát kitevő kivitel élénkülése miatt; a belföldi eladások csak kismértékben nőttek.

Tavaly az ipari export 9,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A teljes ipari értékesítés 64, a feldolgozóipari értékesítés 75 százaléka ment exportra. A feldolgozóipari export 8,7 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari export 37 százalékát képviselő járműgyártás exportvolumene az alágak közül a legnagyobb mértékben, az éven belül folyamatos emelkedés mellett 15,6 százalékkal nőtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportértékesítése 2015-ben hullámzó teljesítményt nyújtott, a volumen éves szinten 6,9 százalékkal emelkedett. A villamos berendezések exportja 6,0 százalékkal nőtt, 5,8 százalékkal emelkedett a gyógyszerkivitel és a vegyipari export, az élelmiszerexport pedig 10,4 százalékkal haladta meg az előző évit.

Tavaly az ipar belföldi értékesítése 2,8, a feldolgozóiparé 6,7 százalékkal bővült. A belföldi értékesítés legnagyobb részét, 26 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 1,3 százalékkal nőttek.

Tavaly decemberben az ipari export volumene 13,9 százalékkal meghaladta a 2014. decemberit.

Decemberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,5 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 12,7, az új exportrendelések 12,5 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 14,1 százalékkal meghaladta a 2014. decemberit, az export rendelések 14,8 haladták meg az egy évvel korábbiakat, a belföldi rendelésállomány 0,4 százalékkal csökkent - közölte a KSH.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.