Agrárium

MVH: az elmúlt évben rekordösszeget fizetett ki a hivatal

Az elmúlt évben rekordösszeget, 800 milliárd forintot fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a gazdáknak.

2016.02.12 23:30MTI
hirdetés

Gyuricza Csaba, hivatal elnöke pénteken az M1 csatornán beszámolt arról is, hogy az alaptámogatások 95 százalékát január végéig kifizették. Abszolút számban ez az összeg kevesebb a korábbinál, mert megváltozott a közös agrárpolitika és az alaptámogatás alacsonyabb lett, ugyanakkor más jogcímek is bekerültek az új rendszerbe.

Az MVH elnöke kifejtette, a támogatási rendszerben 35 jogcím van, korábban soha nem volt ennyi. Az alaptámogatást kiegészíti az újdonságot jelentő zöldítésre szóló jogcím, az előleg megindítása után 25 ezer gazdának fizettek, február második felétől pedig több milliárd forint utalását indítják el. Június 30-ai határidőre mindenki meg fogja kapni a támogatását, de azt szeretnék, ha dömpingszerűen március-áprilisban eljutna ez az összeg is jogosultakhoz - mondta Gyuricza Csaba.

A tejtámogatással kapcsolatban Gyuricza Csaba elmondta, hogy februárban 2,8 milliárd forintot fizetnek ki termeléshez kötődően, ezzel a teljes összeget megkapják a jogosultak, de a válságkezelés részeként márciusban újabb 5-6 milliárd forintra számíthatnak a magyar tejtermelők. A tejtermelők kifizetése prioritást élvez, jóval a június 30-ai határidő előtt jutnak a támogatáshoz - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.