Korral haladni

Februártól taxikban is lehet bitcoinnal fizetni

Erről ugyanúgy számlát is tudnak adni, mintha készpénzben, vagy más eddig megszokott módon fizetett volna az utas.

2016.02.10 18:47Pavlovic
coindesk.com - illusztráció

Februártól akár bitcoinnal (virtuális, digitális fizetőeszköz) is lehet fizetni a Budapest Taxi flottájában, köszönhetően a CoinPay Zrt. szolgáltatásának - jelentették be a taxitársaság és a bitcoin elfogadó hálózatát működtető és fejlesztő CoinPay Zrt. közös szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Lőwy András, a CoinPay Zrt. vezérigazgató-helyettese kifejtette: a magyar startup cég révén minden vállalkozás gyorsan és olcsón válhat bitcoin-elfogadóhellyé, ráadásul a bitcoin árfolyamkockázatától is mentesülnek. Kiemelte: a CoinPay Zrt. becslése szerint mintegy 8 milliárd forint értékben birtokolnak bitcoint a magyarok. Az online váltóhelyet és fizikai ATM-et is üzemeltető CoinPay saját ügyfélkörében végzett telefonos közvélemény-kutatása szerint a bitcoint már nemcsak felhalmozásra és spekulációs céllal, hanem vásárlások lebonyolítására is használnák tulajdonosaik.

Kifejtette: erre alapozva fejlesztett gyorsan és olcsón működésbe hozható elfogadóhelyi rendszert a CoinPay. Ha a vásárlónak van bitcoinja, és a mobiltelefonján rendelkezik bitcoin tárcával, akkor bármilyen szolgáltatás igénybevételekor, például a taxiban a célállomáshoz megérkezve, az elfogadóhely saját, egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatja saját bitcoin-tárcájában a fizetni kívánt összeget.

Az elfogadóhely mentesül az infrastruktúra kiépítésének, (így a bankkártya elfogadó terminál megvásárlásának) költségeitől, elégséges csupán egy QR-kódról szóló matrica. A fizetett összegről pedig már forintban érkezik meg a vállalkozás részére az értesítés, taxi igénybevétele esetében a sofőrhöz. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát az utazó, de bármilyen más módon is hozzáférhető az igazolás, e-mailben, vagy akár SMS-ben is.

A bitcoinnal történő fizetéstől az elfogadóhelyek leginkább az árfolyamkockázat miatt tartanak. Ezt azonban a CoinPay kiküszöböli, mivel a tranzakciót követően azonnal konvertálják váltási költség nélkül az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára, Magyarországon forintra a bitcoinban fizetett összeget. A vállalkozás pedig 48 órán belül a számláján tudhatja a bevételt.

Februártól minden Budapest Taxiban bitcoint is elfogadnak a sofőrök. Ráadásul erről ugyanúgy számlát is tudnak adni, mintha készpénzben, vagy más eddig megszokott módon fizetett volna az utas - mondta Horváth Csaba, a társaság ügyvezetője az új szolgáltatásról.

A CoinPay Budapesten két bitcoin ATM-mel is jelen van. A közel 200 ezer euró befektetésével kifejlesztett bitcoin-elfogadóhely rendszerét a CoinPay Magyarország után más közép-európai államokba is el kívánja terjeszteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.