Nem felelt meg

A vasutas szakszervezetek nem fogadják el a MÁV bérajánlatát

A szakszervezetek célja, hogy a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25 000-25 000 forint kifizetés épüljön be az alapbérbe.

2016.02.08 16:45MTI

A vasutas szakszervezetek nem fogadták el a MÁV új bérajánlatát, azonban egyelőre elhalasztják a tervezett sztrájk bejelentését, ugyanis bíznak a további tárgyalások eredményességében - mondta el a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke a bértárgyalásokat követően hétfőn az MTI-nek.

Meleg János kiemelte: a bértárgyaláson megfogalmazták, hogy a munkabéke megőrzése érdekében melyek a szakszervezetek minimum elvárásai. Egyebek mellett az alapbér emelése, a foglalkoztatásra vonatkozó középtávú megállapodás kidolgozása, életpályamodell kialakítása, valamint a kollektív szerződés bizonyos elemeinek rendezése - ismertette a VSZ elnöke.

Meleg János kiemelte: a szakszervezetek célja, hogy a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25 000-25 000 forint kifizetés épüljön be az alapbérbe. Ezzel ugyanis a bérfejlesztési szint már nagyjából eléri a szakszervezetek által javasolt minimum 5 százalékos mértéket - tette hozzá.

A kollektív szerződéssel kapcsolatban elmondta, a forgalmi munkakörben dolgozók létszáma nem elegendő. A szakszervezetek tavaly már megállapodtak a munkáltatóval abban, hogy a Budapesthez és a főváros agglomerációjához tartozó vonalakon a forgalmi munkakörben dolgozók műszakpótlékja 30-ról 40 százalékra emelkedjen. A szakszervezetek ezt a megállapodást a jelenlegi bértárgyalásokon országos szintre akarják kiterjeszteni - fejtette ki a VSZ elnöke.

Meleg János leszögezte: a szakszervezetek a munkáltató jelenlegi javaslatát nem tudják elfogadni, azonban folytatják a tárgyalásokat. Ha azonban rövid időn belül nem születik érdemi megállapodás, akkor sztrájkot hirdetnek - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.