Élelmiszeripar

A halal húspiacon erősít a Gallicoop

Komoly lehetőséget lát a hívő muszlimok álátal is fogyasztható halal húsok piacában a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., amely tavaly megduplázta a halal termékek gyártását az előző évi mennyiséghez képest.

2016.02.07 04:30MTI

Mint írják, 116 százalékkal, csaknem 500 tonnára emelkedett a rituálisan vágott hús mennyisége tavaly a 2014-es évhez képest, a cég minden második héten halal vágásokat tart.

A halal termékek olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása a muszlim vallásúak számára megengedett. Ehhez az állatokat speciális takarmánnyal etetik, és a vágásnak is meg kell felelnie az iszlám előírásainak: nagyon alapos mosakodás előzi meg a vágást, ami után imát kell mondani, majd elvágják az állat nyaki ütőereit, kivéreztetik, vágás közben is szükséges áldást adni, így lesz halal a hús.

A Gallicoop elsősorban nyugat-európai országokba szállítja a készresütött, panírozott halal húskészítményeket, a kereslet holland, francia és német partnerek részéről növekedett meg leginkább - írják a közleményben.

A több mint 25 éve működő, 85 százalékban magyar tulajdonú vállalat árbevétele 2014-ben - a 2012-ben és 2013-ban közel azonos adathoz képest - 4 százalékkal, 33,6 milliárd forintra nőtt. A 2015-ös adatokat várhatóan néhány héten belül közli a cég - válaszolták az MTI kérdésére.

A szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. jelenleg az egyetlen olyan magyarországi baromfitermelő cég, amely zárt integrációt működtet, azaz a keltetéstől a csomagolásig minden munkafolyamatot zárt rendszerben végez. A társaság több mint kilencszáz embernek ad munkát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.