Pr

Hétfőn rendezik a harmadik Lámfalussy konferenciát Budapesten

A konferenciát Matolcsy György jegybankelnök nyitja meg.

2016.02.01 04:30MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn a harmadik alkalommal rendezi meg a Lámfalussy konferenciát Budapesten, az eseményen a monetáris politikát és a pénzügyi rendszert érintő aktuális kérdésekről tárgyalnak a meghívott szakemberek - tájékoztatta a jegybank az MTI-t.

A konferenciát Matolcsy György jegybankelnök nyitja meg, előadást tart többek között Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagja, Jan Smets, a Belga Nemzeti Bank elnöke, Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, valamint Luiz Awazu Pereira da Silva, a Bank for International Settlements (BIS) vezérigazgató-helyettese. Felszólal továbbá Edmond Alphandéry, Franciaország volt gazdasági minisztere, az Euro50 Group elnöke, valamint Klaus Regling, az European Stability Mechanism (ESM) ügyvezető igazgatója is.

Az előadásokat követő panelbeszélgetésen Szapáry György nagykövet, az MNB elnöki főtanácsadója, Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója, vezető közgazdásza, Daniel Gros, a Centre for European Policy Studies igazgatója, és Niels Thygesen, a University of Copenhagen professzora vesznek részt.

Az évente egy alkalommal megtartott eseményen neves előadók látogatnak Magyarországra, akik a globális gazdaságpolitikát, ezen belül kiemelten a monetáris politikát és a pénzügyi rendszert érintő aktuális kérdésekről vallott nézeteiket osztják meg egymással és a szakmai közönséggel.

Lámfalussy Sándor, a konferencia névadójának személye szimbolizálja Magyarország jelentőségét a nemzetközi gazdasági folyamatokban - olvasható az MNB tájékoztatásában.

Lámfalussy Sándor magyar származású, belga állampolgárságú közgazdász, bankár volt, akit a közös európai fizetőeszköz létrehozásában szerzett érdemeiért gyakran emlegetnek "az euró atyjaként". A nemzetközi hírű bankár tavaly májusban hunyt el. Részt vett egyebek mellett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, majd 1994. január 1-jétől 1997. június 30-ig az Európai Központi Bank elődje, a frankfurti székhelyű Európai Pénzügyi Intézet első elnöke volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.