Bankrendszer

MNB: a makroprudenciális stratégia fontos része a konzultáció a bankokkal

A lényeg, hogy a kívánt célok a lehető legkevesebb bankrendszeri áldozat és jövedelemkiesés mellett tudjanak megvalósulni.

2016.01.29 15:56MTI

A makroprudenciális tevékenység során az MNB monitorozza a pénzügyi rendszer kockázatait és szükség esetén szabályozó eszközökkel beavatkozik - ismertette. A devizahitelezés például egyedi szinten nem tűnt kockázatosnak, azonban a bankrendszer egésze szintjén jelentős kockázatot hordozott - mondta.

A jegybanknak 2013 óta van mandátuma arra, hogy makroprudenciális ügyekben rendeleteket hozzon. Az igazgató az eddigi intézkedések között említette a 2015-ben bevezetett adósságfék szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a hitelfelvevők csak olyan mértékben adósodjanak el, amit hosszú távon is tudnak törleszteni.

Az MNB igazgatója szerint vannak olyan jelenségek, amelyek tipikusan pénzügyi válsághoz szoktak vezetni, mint a hitelezés túlzott felfutása, eszközárak hirtelen gyors emelkedése és a devizában történt túlzott eladósodottság. Amennyiben a jegybank ilyet tapasztal, akkor be tud építeni fékeket és ellensúlyokat a rendszerbe. A stratégia célja, hogy ha a válság bekövetkezik, annak hatása és lefutása a lehető legenyhébb legyen, és a bankrendszer, valamint a hiteleket fizető adósok a legkisebb mértékben érezzék csak meg - emelte ki Szombati Anikó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.