Kis- és középvállakozások kategóriában

Két magyar pályázat kapott fődíjat a Minőség-Innováció nemzetközi versenyen

Az elismeréseket január 27-én, szerdán este adták át Tallinban az Észt Minőségügyi Szervezet 25. éves fennállását ünneplő jubileumi rendezvényen.

2016.01.27 20:48MTI

A kis- és középvállalkozások kategóriában az Evopro Bus Kft. MODULO moduláris felépítésű autóbuszcsaládja, a közszféra és non-profit szervezetek kategóriában Alsómocsolád község önkormányzat helyi gazdaságfejlesztési programjában kibocsátott helyi fizetőeszköz kapta a Minőség-Innováció nemzetközi pályázat fődíját - közölte az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága (EOQ MNB) az MTI-vel.

Az elismeréseket január 27-én, szerdán este adták át Tallinban az Észt Minőségügyi Szervezet 25. éves fennállását ünneplő jubileumi rendezvényen.

Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke az MTI-nek hangsúlyozta, hogy Magyarország rendkívül sikeresen szerepelt a finn államelnök által indított nemzetközi innovációs megmérettetésen, a döntőbe a zsűri befogadta és pontozta mind a 7 magyar pályázatot a 10 ország több mint 200 pályázata között.

Összességében a magyar pályaművek kapták a legtöbb pontszámot, megelőzve ezzel a második helyezett spanyol, a harmadik helyen végzett finn indulókat - emelte ki Molnár Pál.

A fődíjas Evopro Bus Kft. járművének utastere szinte teljesen alacsonypadlós, magas utazási komfortot biztosít, üzemeltetési költségei alacsonyak, a különleges ajtóelrendezésű, megnövelt tengelytávú, teljesen kompozit könnyűszerkezetes önhordó kocsitest teljes mértékben magyar fejlesztés. A szabadalommal is rendelkező autóbuszcsalád 2015-ben a Magyar Termék Nagydíjat is elnyerte.

Az Alsómocsolád Község Önkormányzata 2013. május 1-jén a "Magunk kenyerén" nevet viselő helyi gazdaságfejlesztési programban 7,5 millió forint értékben helyi fizetőeszközt bocsátott ki Rigac néven. A hivatalos fizetőeszközzel kizárólag Alsómocsolád közigazgatási területén lehet fizetni különböző helyi szolgáltatásokért, helyi termékekért. Az eddigi eredmények pénzügyi és környezeti szempontból is igen pozitívak, mivel a munkahelyteremtést is elősegítették.

A Minőség-Innováció nemzetközi pályázatot a finn államelnök kezdeményezésére a finn minőségügyi szervezet 2007-ben indította a versenyképesség növelését és az életminőség javítását eredményező vevőorientált teljesítmények évenkénti elismerésére nemzeti és nemzetközi szinten.

Pályázatot nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, mikro-vállalkozások, közszféra és non-profit szervezetek, oktatási szférában működő szervezetek, egészségügyi és szociális szervezetek, valamint a potenciális innovációk kategóriában lehet benyújtani.

A finn kezdeményezéshez felkérés alapján csatlakozott Svédország, Lettország, Észtország, Csehország, Magyarország, Izrael és Kazahsztán, Litvánia és Spanyolország.

Magyarország az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága közreműködésével 2013 óta vesz részt a nemzetközi pályázaton. Azóta az összes pályázat mintegy 10 százalékát magyarországi szervezetek nyújtották be, melyek közül 2013-ban és 2014-ben 2-2 pályázó lett nemzetközi díjnyertes. Ezt az eredményt sikerült 2015-ben a 2 fődíjjal túlszárnyalni - közölte az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága.

Magyar kezdeményezésre a 2015. évi pályázaton nemzeti szinten először díjazták tavaly novemberben a vállalatok, szervezetek többéves minőségorientált innovatív működését is. A "Minőség-Innovatív Nagy-vállalatok" kategóriában a Lexmark International Technology Hungaria Kft. és a "Minőség-Innovatív Mikrovállalkozások" kategóriában a Maform Kft. lett magyarországi díjnyertes. A pilot jelleggel először Magyarországon bevezetett elismerést kedvező tapasztalatok esetén a későbbiek során valamennyi résztvevő ország átveszi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.