Pay pass

A 45 év felettiek fizetnek a leggyakrabban bankkártyával egy felmérés szerint

A 30 év alattiak a mindennapokban ritkábban használják a kártyájukat, viszont gyakrabban vásárolnak vele az interneten.

2016.01.28 01:31MTI

A középkorúak, 45 és 60 év közöttiek csaknem háromnegyede, míg a 30 év alattiak 58 százaléka fizet összegtől függetlenül bankkártyával Magyarországon az UniCredit Bank Hungary Zrt. saját ügyfelei körében készített felmérése szerint.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatásból kiderült: a 45-60 éves korosztályban az átlagnál jóval magasabb azoknak az aránya, akiknek három vagy több kártyájuk is van. A hatvan év felettiek is szívesen fizetnek kártyával, azonban ők az összegtől függően választják meg a fizetési módot, kisebb vásárlásaikat készpénzzel, a nagyobbakat kártyával egyenlítik ki.

A válaszok alapján a 30 év alattiak a mindennapokban ritkábban használják a kártyájukat, viszont gyakrabban vásárolnak vele az interneten.

A megkérdezettek a szupermarketben intézett nagybevásárlásokat, a műszaki cikkeket és a benzinszámlát fizetik leggyakrabban kártyával. Kultúráért és utazásért inkább készpénzzel fizetnek, színházban, moziban, kávézóban, illetve pályaudvarokon vagy taxiban kevesebben használják a kártyát. A gyógyszertárakban a válaszadók gyakran fizetnek érintőkártyával (pay pass).

A felmérés szerint az ország nyugati részében egy kicsit többen fizetnek összegtől függetlenül bankkártyával, mint keleten, ahol átlagosan 17 ezer forint felett, nyugaton pedig már 7000 forint felett is a bankkártyát veszik elő a vásárlók. Mindkét csoport kártyahasználati gyakorisága jelentősen elmarad a budapesti és Pest megyei adatoktól, amiben valószínűleg az is közrejátszik, hogy a vidéki kisebb boltokban még mindig kevesebb a kártyaterminál - vélik a felmérés készítői.

Az UniCredit a nem-reprezentatív kutatást 1100 ügyfél megkérdezésével készítette tavaly decemberben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.