Vétó

A bankszövetség keresetet nyújtott be a bíróságra a GVH-büntetés miatt

A Magyar Bankszövetség hétfőn benyújtotta hivatalos bírósági keresetét, amelyben megtámadja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által a BankAdat adatbázis miatt kiszabott 4 milliárd forintos büntetést.

2016.01.25 18:49MTI

Kovács Levente, a szervezet főtitkára szerint a Bankszövetség úgy véli, hogy a BankAdathoz kapcsolódóan nem történt jogsértés.

A versenyhatóság szerint a bankszövetség a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. (Bankárképző) közreműködésével 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a "BankAdat" adatbázist, így lehetővé tette a bankok számára, hogy üzleti titoknak minősülő stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A hatóság álláspontja szerint a BankAdat keretében megvalósult információáramlás horizontális információcserének minősül, amely sérti mind a magyar, mind az uniós versenyjogi szabályokat. A GVH a bankárképzőre is kirótt 15 millió forint bírságot.

Kovács Levente közölte: a keresetben elsődlegesen arra kérik a bíróságot, hogy változtassa meg a GVH határozatát, és állapítsa meg, hogy nem volt jogsértés. A szövetség emellett kérte a büntetés végrehajtásának felfüggesztését.

A főtitkár kifejtette: a BankAdat rendszer létrehozása az akkori jogi környezetnek megfelelő és szakmailag indokolt volt. Az adatbázisban kizárólag múltra vonatkozó információk kezelése valósult meg.

Hozzátette, az Európai Bizottság iránymutatása a horizontális együttműködési megállapodásokra vonatkozóan világos, "az információcsere csak akkor tekinthető egyértelműen versenykorlátozó célúnak, ha az jövőben tervezett árakra vagy mennyiségekre vonatkozó egyéni adatok versenytársak közötti cseréjében nyilvánul meg".

A BankAdat továbbá soha nem tartalmazott árazási információkat, ügyféladatokat, ahogyan banktitkokat sem. A rendszer működése során adatait felhasználták a gazdasági tevékenységgel foglalkozó minisztériumok és más hatóságok is.

Kovács Levente kitért arra, hogy a Magyar Bankszövetség közzétette honlapján a BankAdat teljes adatstruktúráját, "ezzel is teljesen transzparens, nyilvános és egyértelmű formában bemutatva, hogy az adatbázis érzékeny (ügyfél)adatokat sosem tartalmazott".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.