Sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással

Lázár: krízisben vannak a tejtermelők, a kormánynak segítenie kell

A miniszter a tejpiaci helyzetről azt mondta, ha maradnak a jelenlegi felvásárlási árak, sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással. A kormány ezért keresi annak lehetőségét, hogyan tud segíteni a tej felvásárlási árának kiegészítésében.

2016.01.21 17:35MTI

Krízisben vannak a tejtermelők a felvásárlási árak miatt, ezért a kormánynak segítenie kell - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János azt is bejelentette: március 1-15. között lesznek az újabb földárverések.

A miniszter a tejpiaci helyzetről azt mondta, ha maradnak a jelenlegi felvásárlási árak, sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással. A kormány ezért keresi annak lehetőségét, hogyan tud segíteni a tej felvásárlási árának kiegészítésében.

Lázár János megerősítette múlt heti bejelentését: a földárveréseken változatlan áron, változatlan feltételek mellett kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet. Az eladandó állami termőföldek listája jövő hétre készül el - közölte, a lista nyilvánosságra hozását február elejére ígérte.

Hozzátette: a kormány továbbra is biztosítja a kedvezményes hitelt a márciusi földárveréseken résztvevők számára, vagyis újabb 100 milliárdos keret áll a Magyar Fejlesztési Bankban rendelkezésre.

Kitért arra, hogy 18 külföldi állampolgár szerezhetett földet az eddigi árveréseken, ha senki nem él az elővásárlási jogával. Közölte, a vásárlók közül jó néhányan húsz-harminc éve Magyarországon élnek, magyar a házastársuk vagy magyarok a felmenőik.

Lázár János megismételte: több mint 170 milliárd forint az eddigi licitérték, a bevétel pedig a Nemzeti Földalapkezelőhöz kerül, csak az állami vagyon gyarapítását szolgálhatja. A földek az esetek nagy részében a piaci ár fölött 10-20 százalékkal keltek el, de van, hogy a piac ár háromszorosáért vették meg azokat - mondta.

A taxistüntetés kapcsán Lázár János nyugalomra intette a taxisokat, a kormány szerint most nekik van igazuk. A kabinet szerint azért kell segíteni a taxisoknak, mert a taxizás államilag szabályozott piac, és ha valamit szabályoz az állam, akkor ahhoz védelem is jár - magyarázta.

Elmondta, meg kell találni a taxisokkal a közös nevezőt abban, mit és hogyan kell szabályozni. Hangsúlyozta, a kormány szeretné, ha Magyarországon mindenki betartaná a törvényeket és adót fizetne, emellett szeretnék a taxizás minőségét, átláthatóságát is biztosítani.

A miniszter megjegyezte, hogy Orbán Viktor a kormányülésen megkérdezte a kormánytagokat, használják-e az Ubert. Egyik kormánytag sem használja, de a kormányzatban dolgozó fiatalok többsége Uberrel közlekedik - jelezte.

Közölte azt is, a kormány arra kérte a fejlesztési minisztert, tegyen javaslatot arra, milyen feltételek mellett lehetne bezárni a budapesti Déli pályaudvart és parkot kialakítani a helyén. Elmondta továbbá, hogy a Liget-projekt részeként a Nyugati pályaudvart felújítanák, a bevezető síneket a föld alá süllyesztenék, a felszínen pedig ott is zöldfelületet alakítanának ki.

Kérdésre válaszolva elmondta, ha az állam átveszi a HÉV-et, a MÁV-val fogja üzemeltetni, és várható a rendszer felújítása, sőt akár új HÉV-vonalak létesítése is.

Kérdésre a főváros és az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között folyó tárgyalásokról annyit mondott, hogy a jövőben nem a főváros, hanem az állam rendeli meg a szolgáltatóktól, például a Volántól az agglomerációs közlekedést.

Beszélt arról is, hogy vannak még pénzügyi részletkérdések, amelyekről meg kell egyezni, például arról, hogy a főváros tartozik a MÁV-nak 12 milliárd forinttal. Ezek technikai kérdések, az elvi megállapodás megszületett - hangoztatta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: "megdöbbenve tapasztalta a kormány" Pintér Sándor belügyminiszter jelentését arról, hogy a komoly uniós pénzügyi ígéretből semmi nem lett a migránsválsággal kapcsolatban.

Amit tavaly szeptemberben ígértek, abból "egy huncut fillér sem érkezett meg" - közölte, majd arra kérte az ellenzéki pártokat, segítsék a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos szabályozás megalkotását.

A minisztert kérdezték a paksi erőmű-beruházásról is azt mondta, január 20-áig kellett válaszolniuk az Európai Bizottság (EB) kérdéseire a kötelezettségszegési eljárásban, ezt megtették, a jövő héten szakmai tárgyalások következnek.

Szerinte ha az EB megkérdőjelezi az oroszokkal kötött nukleáris szerződés meghosszabbítását, az ütközik az EU alapszerződésével, és Magyarország biztosan bíróságra fog menni, mert az ország szuverenitását érdemben korlátozza.

A tájékoztatón az is téma volt, hogy a Miniszterelnökség szerdán bejelentette: az állam nem tudja megfelelően igazolni tulajdonosi jogviszonyát, ezért kiadhatja id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét az örökösöknek.

Ezzel kapcsolatban Lázár János azt mondta, jelentős számú olyan műtárgy lehet az állam birtokában, amelyről várhatóan nem fogja tudni bizonyítani, hogy minden kétséget kizáróan a tulajdonát képezi. Jelenleg öt ilyen ügy van folyamatban.

Hangsúlyozta: az értékbecslések szerint 80-100 millió euró értékű Bruegel-kép nem hagyhatja el az országot, mert védett műtárgy. Megjegyezte: az örökösök is jelezték, készek megállapodni az állammal arról, milyen feltételek mellett maradhat a műtárgy a Szépművészeti Múzeumban.

Kérdésre megerősítette, Orbán Viktor miniszterelnök február 17-ére meghívást kapott Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - mint azt a közelmúltban minden évben megtették - áttekintsék a kétoldalú kapcsolatokat, és biztosan szóba kerül a paksi erőmű ügye is.

Arra a kérdésre, hogy - mint arról sajtóhírek szóltak - valóban épül-e minaret Szigetváron, Lázár János azt válaszolta: a városban magyar történelmi emlékhely lesz, Zrínyi Miklósnak fognak emléket állítani, és "nem a török dicsőségnek lesz az európai emlékműve".

Közölte azt is, hogy a kormány február 3-án és 10-én ülésezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.