Mezőgazdaság

Lázár: folytatódnak a földárverések

Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel.

2016.01.14 16:36MTI
MTI/Koszticsák Szilárd

Február közepétől folytatódnak a földárverések - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János elmondta, a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel - ismertette a miniszter.

A többi között azzal magyarázta az újabb árverések kiírását, hogy időközben változott a polgári törvénykönyv, és az eddig árverésre ki nem írt területek esetében is biztosítani kell a nyilvános árverés lehetőségét.

Lázár János beszámolt arról is, hogy a meghirdetett 197 ezer hektár föld 61 százalékát adták el december végéig nyílt árverésen, 120,5 ezer hektárnak van új gazdája. Hozzátette: 272 milliárd forint volt a kikiáltási ár és 171 milliárd forint folyt be.

A három hektárnál kisebb földek eladásából mintegy 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak - jelezte. Közlése szerint ezen földek esetében tízezer vételi ajánlat érkezett, átlagosan 1,4 hektárnyi területet vásároltak meg azok, akik vételi ajánlatot tettek.

A miniszter közölte, a kormány tájékozódott arról is, hogy "az Európai Bizottság által kikényszerített szabály miatt" hány külföldi vásárolt az árveréseken. Mintegy tucatnyi külföldi állampolgár juthat földterülethez - tette hozzá.

Lázár János jelezte azt is, hogy a kormány továbbra is biztosítja a kedvezményes hitel lehetőségét.

Megjegyezte, eddig a Magyar Fejlesztési Bank 120 milliárd forintot kötött le a hitelkeretből.

Kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy édesapja és egyik közeli hozzátartozója, Gyapjas Károly is vett földet az árveréseken. Közölte, hogy mindketten régóta mezőgazdasági tevékenységet folytatnak és a vásárláshoz hitelt vesznek igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.