Az adóhatóságnál

Január 15-ig lehet bejelenteni az áttérést a nemzetközi könyvvezetésre

2016. január elsejétől bizonyos feltételek mellett a magyar vállalkozások is választhatják a hazai számviteli szabályok helyett az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerinti könyvvezetést.

2016.01.13 11:18MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Ha egy cég már 2016-ban szeretne áttérni a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti könyvvezetésre, ezt január 15-éig be kell jelentenie az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH), bizonyos esetekben a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) is - hívja fel a figyelmet Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport vezetője.

A közlemény ismerteti: 2016. január elsejétől bizonyos feltételek mellett a magyar vállalkozások is választhatják a hazai számviteli szabályok helyett az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerinti könyvvezetést.

Az IFRS-re való áttérés azon magyar vállalkozások számára nyitott, amelyek közvetlen, vagy legfelső anyavállalata az IFRS szerint konszolidálja leányvállalatait, illetve amelyek tőzsdei cégek és részvényeiket bevezették az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamelyik tagállamának szabályozott piacára.

Az áttérés feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen az áttérésre való felkészültségét igazoló könyvvizsgálói jelentéssel. A cégeknek igazolniuk kell, hogy anyavállalatuk, amely IFRS szerint készíti a konszolidált beszámolóját, őket is bevonja a teljes körű konszolidációs körbe, és be kell mutatniuk többek között azt is, hogy az IFRS elkészítéséhez szükséges megfelelő képesítéssel és gyakorlattal rendelkező munkatársak vagy külső tanácsadók rendelkezésükre állnak.

Az áttérést az általános szabályok szerint az áttérés napja - vagyis az első IFRS szerint készült éves beszámoló üzleti évének első napja - előtt legalább 90 nappal kell bejelenteni, mely alól a 2016-os üzleti évben is ezt választó cégek felmentést kapnak, számukra a bejelentés határideje az áttérés napját követő 15. nap, azaz 2016. január 15-e.

Az IFRS-re való áttérés a nemzetközi hátterű vállalatok számára jelent majd könnyebbséget hosszú távon, mert így nem kell a magyar és a nemzetközi szabályok szerint is elkészíteniük könyvelésüket. Mivel a teljes számviteli rendszer átállítása komoly feladat, és nem árt a várható hatásokat is előre feltérképezni, azoknak is érdemes lehet a bevezetést megelőző időszakban dupla könyvvezetést készíteniük, akik még csak gondolkoznak az áttérésen - tanácsolja a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.