Pénzügy

MNB: április végén megszűnik a kéthetes jegybanki betét

Ezzel a lépéssel 17 év után kikerül az MNB eszköztárából a kéthetes futamidejű jegybanki eszköz.

2016.01.12 15:05MTI

A kéthetes jegybanki betét fokozatos, 2016. április végén lezáruló kivezetéséről döntött a monetáris tanács - jelentette be kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezzel a lépéssel 17 év után kikerül az MNB eszköztárából a kéthetes futamidejű jegybanki eszköz.

Az önfinanszírozási program további támogatásának érdekében hozott döntéstől a jegybank azt várja, hogy a bankok 400-800 milliárd forintos állampapír vásárlását eredményezheti, ami hozzájárul Magyarország külső sérülékenységének további csökkenéséhez, az államadósság stabilabb finanszírozásához és finanszírozási költségének mérséklődéséhez - áll a közleményben.

Az MNB tavaly júniusban jelentette be, hogy a monetáris tanács döntése alapján az önfinanszírozási program keretében megújuló jegybanki eszköztár központi elemeként 2015. szeptember 23-tól a kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze. A kéthetes betétet azóta mennyiségi korlátozás mellett aukciós technikával hirdetik meg. A végleges kivezetésről hozott döntés mögött az a megfontolás húzódott meg, hogy a 3 hónapos jegybanki betéttel szemben likviditás szempontjából az állampapírok sokkal attraktívabbak, ezért a bankok növekvő állampapír-vásárlással fogják az államot finanszírozni, miközben a reálgazdaság hitelkínálata is növekedhet - írta keddi közleményében az MNB.

A monetáris tanács keddi ülésén döntött a a likviditáskezelési célú kéthetes jegybanki betét kivezetéséről, azután, hogy a decemberi kamatdöntő ülés után kiadott közleményében már jelezte: kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható nem-konvencionális eszközök körét.

Az MNB azt is bejelentette, hogy ötödével megemeli a 2014 júniusa óta tendereken meghirdetett jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) mennyiségét, illetve az eszköz árazásában is érvényesíteni fogja a banki források állampapír-piacra terelésének kiemelt, stratégiai jelentőségét. Az utóbbi másfél évben a bankok több mint 1300 milliárd forint értékben kötöttek IRS-ügyletet az MNB-vel, amivel párhuzamosan több mint 2000 milliárd forinttal nőtt a banki állampapír-állomány.

A kéthetes betét kivezetése a bankok további alkalmazkodását, állampapír-vásárlásaik növekedését váltja ki, amitől az ÁKK forint kibocsátási tervének biztonságosabb megvalósulása, illetve a devizaadósság államadósságon belüli részarányának további csökkenése várható. A banki állampapír-kereslet túlnyomó része 2016. április végéig jelentkezhet és hozzájárulhat a hosszabb lejáratú állampapír hozamok további mérséklődéséhez, ami lazább monetáris kondíciókat eredményezhet a hozamgörbe reálgazdaság szempontjából kiemelten fontos hosszú végén. A kéthetes betét kivezetése és az önfinanszírozási program folytatódása következtében 2016-ban tovább szűkülhet az MNB mérlege, apadhat a sterilizációs állomány, miközben a bankközi piac hatékonysága javulhat, forgalma élénkülhet - összegezte prognózisát a jegybank.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.