Londoni elemzők

Már globális piaci járványhatásai vannak a kínai tőzsdepániknak

A Markit CDX IG index, amely az amerikai vállalati szektor befektetési besorolású cégeinek adóskockázatát súlyozza, 2012 októbere óta nem volt olyan magas, mint most.

2016.01.08 19:43MTI

Londoni pénzügyi elemzők szerint már globális szinten érződik az adósságpiaci kockázati mutatókban a kínai tőzsdepánik járványhatása.

A Markit Financial Information Services londoni piaci adatszolgáltató cég péntek esti hétzáró összesítésében közölte, hogy az általa vezetett Markit iTraxx Asia ex Japan IG index - amely Japán kivételével a legnagyobb ázsiai gazdaságok befektetési ajánlású hitelminősítéssel ellátott vállalatainak törlesztéskockázati piaci biztosítási cseretranzakcióit (credit default swaps, CDS) átlagolja - a héten 10 bázisponttal 148 bázispontra, vagyis minden tízmillió dollárnyi kötvénykötelezettségre 10 ezer dollárral 148 ezer dollárra emelkedett az ötéves irányadó lejáraton; ez háromhavi csúcs.

A Markit CDX IG index, amely az amerikai vállalati szektor befektetési besorolású cégeinek adóskockázatát súlyozza, 2012 októbere óta nem volt olyan magas, mint most.

Az európai adósságpiac jobban viselte az elmúlt hét kínai tőzsdei felfordulását: a Markit iTraxx Europe kockázati index minimális, 1 bázispontos emelkedéssel reagált.

A Markit londoni elemzői szerint mindemellett megindult az ilyen volatilis időszakokra jellemző átrendeződés is a kockázatos eszközökből a biztos menedéknek tekintett szuverén befektetési termékekbe. Ezt mutatta, hogy a tízéves amerikai kincstárjegy hozama 10 bázisponttal, az ugyanilyen futamidejű német Bund hozama 11 bázisponttal esett a héten.

Bár a kínai piacok nyugodtabb pénteki kereskedése egyelőre megállította az adóskockázati mérőszámok romlásának eszkalációját, azonban a piacok ezután is szoros figyelemmel követik, hogy a kínai hatóságok miként kezelik a helyzetet - jósolták pénteki értékelésükben a Markit londoni közgazdászai.

A kínai gazdaságból eredő globális kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

sqtfx.com

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai, amerikai és japán intézményi befektetők körében elvégzett éves felmérése azt mutatta ki, hogy a vizsgálatba bevont, hosszú távra tervező intézményi végbefektetői kör legnagyobb egyéni csoportja - 28 százaléka - a kínai gazdaság esetleges kemény landolását sorolta a 2016-ra szóló globális kockázati lista első helyére.

Ugyanezt mutatta ki a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays legfrissebb negyedéves felmérése is, amely szerint a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a következő tizenkét hónap fő világgazdasági kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását tartják.

A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül 45 százalék alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számol a kínai gazdaságban a következő egy évben, de a válaszadók 30 százaléka legfeljebb 5-6 százalékos, illetve 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített 2016-ra.

Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés részvevőinek relatív többsége - 35 százalék - szintén Kínát jelölte meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.