Menedzsment

Új vezetők a Keler-csoport élén

Az 1993-ban alapított Keler tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde.

2016.01.10 01:31MTI

A Keler Központi Értéktár Zrt. pénteki közgyűlésén a cég testületeibe új vezető tisztségviselőket választottak, a társaság közleménye szerint a Keler Zrt. igazgatósága elnökének Selmeczi-Kovács Zsoltot választották, a zrt. leányvállalata, a Keler KSZF Zrt. igazgatósága szintén Selmeczi-Kovács Zsoltot választotta meg a társaság elnökének, míg a Keler KSZF felügyelő bizottságának elnöke Szalay Rita lett.

A közlemény szerint a vezetői testületek újonnan kinevezett tagjai esetében szükséges felügyeleti jóváhagyás folyamatban van.

A két testület egy-egy, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által delegálandó tagja a későbbiekben kerül megválasztásra - írták.

A központi értéktár hattagú igazgatóságba az Magyar Nemzeti Bank két, a BÉT egy tagot delegál, a háromtagú felügyelő bizottságban két MNB és egy BÉT-delegált került.

A közlemény emlékeztet: a Keler-csoport tulajdonosi hátterében tavaly év végén következett be változás, az év végén nemzeti tulajdonba került a BÉT többsége, ami a csoport igazgatóságának és felügyelő bizottságának módosítását is szükségszerűvé tette. A tulajdonosok célja, hogy a csoport fejlődése töretlenül folytatódjon a határokon belül és túl, összhangban a magyar tőkepiac hazai gazdaságban betöltött szerepének megerősödésével és a Keler szolgáltatásainak nemzetközi potenciáljával.

A Keler KSZF hattagú igazgatóságába az MNB két tagot, a BÉT egy tagot delegál, a négytagú felügyelő bizottságnak két MNB-s és két BÉT-delegáltja van. A BÉT a későbbiekben várhatóan még egy tagot delegál az igazgatóságba - közölték.

A Keler-csoport elnöki tisztségét korábban betöltő Lantos Csaba, aki a társaság alapításától elnökként irányította a Keler-csoport működését és fejlesztését, év végével lemondott.

Az 1993-ban alapított Keler tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a Keler KSZF Zrt.-vel (együtt: Keler-csoport) alkotják a hazai tőke- és energiapiacok működését lehetővé tevő infrastruktúrát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.