Statisztika

KSH: novemberben jobban nőtt az import az exportnál

Az export éves növekedési üteme az októberi 8,5 százalékhoz képest lassult, az import viszont jelentősen élénkült az előző havi 4,4 százalék után.

2016.01.08 09:56MTI

Tavaly novemberben az export euróban számolt értéke 6,5, az importé 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi mérlegtöbblet 673 millió euró volt, 36 millióval kisebb, mint 2014 novemberében - jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az export éves növekedési üteme az októberi 8,5 százalékhoz képest lassult, az import viszont jelentősen élénkült az előző havi 4,4 százalék után.

A novemberi export értéke 8,079 milliárd, az import 7,406 milliárd euró volt, mindkettő elmaradt az előző havi 8,151, illetve 7,545 milliárd eurótól.

Novemberben a kivitel 81, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A múlt év első tizenegy hónapjában a kivitel 7,3, a behozatal 6,0 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 7,440 milliárd euró volt, 1,411 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában, és jóval meghaladta a 2014-es egész évi 6,274 milliárd eurót.

A novemberi külkereskedelmi forgalom részletes adatait a második becslés alapján február 2-án közli a statisztikai hivatal, a decemberi és a múlt év egészére vonatkozó első becslés február 8-án lát napvilágot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.