Fejlesztés

Tőkeemelés a Gránit Banknál, 3,1 milliárd forint értékben

Az állam tulajdonrésze a tőkeemelés után 49,97 százalékra nőtt a bankban.

2016.01.08 02:30MTI

A Gránit Bank további fejlődésének finanszírozására 3,1 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre 2015. december 30-án, amiből a magyar állam 1,7 milliárd forint, a Pannónia Nyugdíjpénztár 1,4 milliárd forint befektetést vállalt - közölte az állam kisebbségi részvényesi jogait gyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény szerint az állam tulajdonrésze a tőkeemelés után 49,97 százalékra nőtt a bankban.

Felidézték: a magyar állam 2013 közepén szerzett 49 százalékos részesedést a Gránit Bankban. A bank univerzális pénzintézetként működik, növekedése a vártnál is gyorsabb, a hitelintézet mára a hazai bankpiac stabil, nyereséget termelő, középbanki szereplője lett - emelte ki az NGM.

A szaktárca közleményében hangsúlyozza, hogy a Gránit Bank tevékenysége illeszkedik a kormány növekedésösztönző gazdaságpolitikájába. A pénzintézet indulása óta mérlegfőösszegét közel húszszorosára növelte, kiváló minőségű hitelportfóliót épített fel, aminek több mint 90 százaléka kis- és középvállalati hitel - ismertetik a közleményben.

A Gránit Bank kedden közleményben erősítette meg, hogy 2015. december 30-án 3,1 milliárd forint összegű tőkeemelés valósult meg, újonnan kibocsájtott törzsrészvények lejegyzésével. A tőkeemeléssel a bank saját tőkéje meghaladja a 8,1 milliárd forintot.

A bank tulajdonosi szerkezetében továbbra is többségben vannak a piaci magánbefektetők, a Magyar Állam pedig változatlanul a legnagyobb kisebbségi részvényese a banknak.

A több mint 20 éves múltra visszatekintő Pannónia Nyugdíjpénztár Magyarország ötödik legnagyobb önkéntes pénztára, közel 100 milliárd értékű vagyont kezel.

A közleményben a Gránit Bank tájékoztatott arról, hogy az év végével lezárult a piaci magánbefektetők személyi összetételében történt változás is. A Demján Sándor üzletember és Hegedüs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója között létrejött korábbi megállapodás alapján Demján Sándor lehetőséget biztosított Hegedüs Évának a tulajdonában lévő részvények megvásárlására. Hegedüs Éva élve a lehetőséggel megvásárolta Demján Sándortól a részvényeket, ezzel tulajdoni részesedése 33,8 százalékra nőtt. A többi magánbefektető 16,23 százalékot birtokol.

Demján Sándor a jövőben a Gránit Bank tiszteletbeli és örökös elnöke marad. A közgyűlés az igazgatóság elnökének Hegedüs Éva vezérigazgatót választotta meg.

A Gránit Bank 150 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel és több mint 100 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta a múlt évet az előzetes adatok alapján - ismertették a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.