ISM

Zsugorodott az amerikai feldolgozóipar decemberben is

Decemberben is zsugorodott az amerikai feldolgozóipar a hétfőn közzétett adatok szerint.

2016.01.07 01:30MTI

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 48,2 pontra csökkent a novemberi 48,6 pontról. A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők 49,0 pontos BMI-adatra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont alatti érték a visszaesés ütemének gyorsulását tükrözi.

Már a második egymást követő hónapban csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye, míg előtte 2009 augusztusától kezdve gyakorlatilag folyamatosan emelkedett. A növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont alatti értéket korábban csak 2013 májusában (49,0) és 2012 novemberében (49,9 pont) mértek. A mostani, decemberi 48,2 pont több mint hatéves mélypontot jelent, ennél kisebb értéket utoljára 2009 júniusában mértek, akkor 44,8 ponton állt a mutató.

Az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 49,8 pontra emelkedett a novemberi 49,2 pontról, a foglalkoztatottságé viszont 48,1 pontra süllyedt a novemberi 51,3 pontról. Az új megrendelések mutatója 48,9 pontról 49,2 pontra ugrott decemberben.

Az ISM jelentésében alapvetően ismét az alacsony olajárakra és a dollár erősödésére vezette vissza a feldolgozóipari tevékenység visszaesését. A világgazdaság lassuló növekedése és a dollár erősödése visszavetette az exportot, az alacsony olajárak miatt pedig az energetikai cégek visszafogták beruházásaikat.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit Economics piackutató intézet szintén hétfőn tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatai. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke is csökkent, a novemberi 52,8 pontról 51,2 pontra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.