ÁNTSZ

Többen kérhetik a gyógyhellyé minősítést

Legalábbis az ÁNTSZ szerint jövőre akár öt település is kérheti tőlük a minősítést.

2015.12.29 02:30MTI

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat arra számít, hogy a jelenleg beérkező évi egy-két kérelem helyett jövőre akár négy-öt település is kérheti, hogy az Országos Tisztiorvosi Hivatal minősítse gyógyhellyé, ez pedig jelentősen megnövelné a jelenleg nyilvántartott 19 gyógyhelynek minősülő városok számát.

Az OTH nyilvántartása szerint jelenleg 19 minősített gyógyhely van Magyarországon, ezek száma a közeljövőben bővülhet, mert van olyan európai uniós pályázat, amelynek ez az egyik feltétele. A gyógyhely megnevezés valamely település, vagy településrész megjelölésére akkor használható, ha azt az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala gyógyhellyé nyilvánítja.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint ennek szigorú feltételei vannak; vizsgálják, hogy van-e az adott helyen olyan elismert természetes "gyógytényező", mint például a gyógyvíz, gyógyiszap, gyógygáz vagy az éghajlat. Az is fontos, hogy ezek igénybevételéhez rendelkezésre álljon megfelelő intézmény, ami lehet gyógyfürdő, gyógyszálló, gyógybarlang, mofetta. A gyógyítás zavartalanságát, a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek megléte is szempont, így a megfelelő infrastruktúrát, a kiemelten védett területre előírt levegőtisztasági értéket, a fokozottan védett területnek megfelelő zajszintet, a rendezett zöldterületek adottságát is vizsgálják.

A gyógyhellyé nyilvánítás a települési önkormányzat képviselő-testületének döntése alapján kezdeményezhető. Az eljárást 21 nap alatt lefolytatja ugyan a hatóság, de a szigorú követelmények miatt a különböző hiánypótlások, dokumentumok bekérése miatt akár egy év is eltelhet a határozat kiadásáig. A feltételek meglétét az ÁNTSZ utólag is ellenőrzi, szükség szerint, de legalább húsz éven belül felülvizsgálja.

Az ÁNTSZ közleményében megjegyzi: a települések számára a gyógyhellyé minősítés olyan rangot jelent, amelyet marketingtevékenységük során felhasználhatnak. Előnyt jelent az is, hogy egyes nyugat-európai országok egészségbiztosítói - több más feltétel mellett - akkor térítik meg ügyfeleiknek a magyarországi gyógykezelések teljes költségét, ha a balneoterápiai kezelés gyógyhelyen valósul meg. Mindezek mellett a gyógyhelyeken megvalósuló fejlesztéseket támogatja egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által a közelmúltban kiírt pályázat is.

Az utóbbi években a minősítést két sárvári gyógyhely, valamint Mezőkövesd-Zsórifürdő, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Szigetvár és Tapolca szerezte meg. Ezen kívül a listán olyan közismert gyógyhelyek szerepelnek, mint Lillafüred, Harkány, Balf, Kékestető, Hévíz, Balatonfüred, Parád, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bükfürdő, Eger, Debrecen, Gyula.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.