Kintlévőségek

Idén százezerrel kevesebb pénzbehajtási eljárás kezdődött

2015-ben 450 ezer kintlévőség került a közjegyzők elé, ez 20 százalékos csökkenés a 2014-es adathoz képest.

2015.12.29 01:30MTI

Idén 2014-hez képest húsz százalékkal kevesebb pénzbehajtási eljárás kezdődött, ebben az évben 450 ezer kintlévőség került a közjegyzők elé, vagyis a hitelezők ennyi esetben kérték a követelés hatósági beszedésének megindításához szükséges dokumentum, a fizetési meghagyás kiállítását.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara vezetője, Tóth Ádám azt mondta, a kamara számításai szerint idén a különféle közművállalatok több mint kétszázezer alkalommal fordultak a közjegyzőkhöz a behajtásra váró kintlévőségek miatt. Szintén számos ügy érkezett a parkolási büntetések és a tömegközlekedést jegy nélkül használók pótdíjai miatt is. A három esetkörről szólva az elnök a lapnak kiemelte: az adósok száz esetből átlagosan hétben vitatják a követelést, vagyis az érintettek rendszerint tudják, hogy fizetniük kellene, de ezt mégsem teszik meg.

Tóth Ádám azt is elmondta, az elmúlt hónapokban inkább csak a kisebb értékű követelések miatt kezdődött eljárás, a korábbi nagyobb összegű ügyek elmaradtak, nemigen kerültek idén napirendre például céges elszámolási viták, mert javult a fizetési fegyelem annak köszönhetően, hogy manapság már egy-két hónap alatt megindulhat a végrehajtás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.