190 milliós támogatásból

Természetvédelmi fejlesztés a hatvani Cukorgyári-tónál

Közel 190 millió forint támogatásból fejlesztette a hatvani Cukorgyári-tó természetvédelmi területét az ÖKO-PLAN Tájvédelmi és Környezetfejlesztési Egyesület.

2015.12.17 01:30MTI

Közleményükben felidézték: a Hatvan határában kanyargó Zagyva-folyó szabályozásával eltűnt a korábbi ártérre jellemző, sűrű növényzettel fedett, védett terület, amely a környező élővilág szaporodó, táplálkozó helye volt. Ennek egy részét állították vissza a 186,8 millió forintos támogatást elnyerő projekttel.

A felújítás célja, hogy minél több madár találjon nyugodt, táplálékban gazdag területet szaporodásra, regenerálódásra, valamint a látogatók autentikus módon ismerkedhessenek meg a nagy biodiverzitású élővilággal.

A fejlesztés során a helyi szintű természetvédelmi oltalom alatt álló Cukorgyári-tó mintegy 20 hektáros részét állították vissza természetközeli állapotába. A munkálatok által elsősorban a területen fészkelő madárfajok védelmét és gyarapodását biztosították, de mostantól az átvonuló madárfajok is védett pihenőhelyre lelnek.

Olyan zsilipeket, vízleeresztőket építettek, illetve újítottak fel, amelyek lehetővé teszik a tavak közötti "vízkormányzást", azaz a megfelelő vízszint kialakítását és fenntartását.

A természetes állapot visszaállítása során a madarak kedvére való öblöket, kubikgödröket is kialakítottak, a kétéltűek számára pedig a száraz mederrészben létesítettek telelőhelyet. Ezeken túl a látogatói infrastruktúra alapjait is megteremtették - hangsúlyozta az egyesület.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.