Atacama-sivatag

Vízerőművet építenének a világ egyik legszárazabb sivatagában

A terv az Andok és a Csendes-óceán között fekvő Atacama-sivatag egyedülálló földrajzi tulajdonságait szeretné kihasználni.

2015.12.12 13:23MTI
Atacama-sivatag (Fotó: Wikipédia/Calton)

A világ egyik legszárazabb helyének tartott Atacama-sivatagban építene 400 millió dollárért (116 milliárd forintért) vízerőművet egy chilei vállalat.

A terv az Andok és a Csendes-óceán között fekvő Atacama-sivatag egyedülálló földrajzi tulajdonságait szeretné kihasználni, kiküszöbölve ezzel a megújuló energiaforrások közül a szélre és a napra jellemző legfőbb problémát, az ellátás folyamatosságának hiányát.

A nap nem süt mindig, a szél sem fúj mindig, ám a hosszú, keskeny Chilében a hegyek mindig közel vannak az óceánhoz.

A Valhalla vállalat elképzelései szerint napenergia felhasználásával vizet lehetne kiszivattyúzni az óceánból két közeli, az Andokban magasan fekvő víztárolóba. Innen engednék a vizet lezúdulni egy 300 megawatt teljesítményű vízerőműbe, amely éjjel-nappal képes lenne árammal ellátni Chile három tartományát.

A dél-amerikai ország jelenleg energiaimportőrnek számít, többnyire fosszilis energiahordozókra szorul.

"Ez az egyetlen hely a Földön, ahol egy ilyen projektet meg lehet valósítani" - mondta el Francisco Torrealba, a vállalat stratégiai vezetője. A két hegytetőre tervezett tároló nagyjából annyi vizet tudna befogadni, mint 22 ezer olimpiai úszómedence.

Francisco Torrealba hozzátette azt is, hogy bár a megvalósításhoz szükséges technológiát számtalan alkalommal tesztelték már a világ minden táján, ebben a kombinációban még sosem próbálta ki senki.

Az ötlet zöld utat kapott Chile környezetvédelmi hatóságától, a jelenleg befektetőket kereső vállalat reményei szerint 2016 végén elindulhat a három és fél év hosszúságúra tervezett beruházás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.