Országos forgalomba kerül

Hétfőtől fizethetünk az új húszezressel

December 14-én, jövő hétfőn kerül országos forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegy.

2015.12.11 12:53Havariapress
Fotó: MNB

A Magyar Nemzeti Bank még szeptemberben jelentette be, hogy ez év végétől megújított húszezer forintos bankjegyeket hoz forgalomba.

Az új bankjegy már szeptember 25-től, a kibocsátásról szóló rendelet kiadásától kezdve törvényes fizetőeszköznek számít, de ahhoz, hogy valóban forgalomba kerülhessen, fel kellett készíteni a pénzfeldolgozó-gépeket, ATM-eket, továbbá az automaták üzemeltetőit és a pénztárosokat is.

Mostanra mindez megtörtént, így hétfőtől a lakosság is találkozhat a megújult bankjegyekkel a készpénzforgalomban. Az eddig használt húszezresek 2016 végéig párhuzamosan használhatók az új bankjegyekkel, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást. A régi bankjegyeket a bevonás napjától számítva a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, a Magyar Nemzeti Bankban pedig húsz évig fogadják el, illetve cserélik díjmentesen törvényes fizetőeszközre.

A megújított 20 000 forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a témában felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján (www.mnb.hu) letölthető formában is elérhetők a ,,Bankjegy és érme" menüpont alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.