NAV

Újabb pénzügyi törvénycsomag a parlament előtt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával kapcsolatban számos törvényt módosít az a törvényjavaslat, amelyet hétfőn terjesztett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés elé.

2015.11.30 16:15MTI

Az "egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról" címet viselő javaslat alapján a jövő év első napjától új illetmény bérbesorolást kapnak a NAV személyi állományába tartozó kormánytisztviselők és pénzügyőrök.

Az átalakítással érintett kormánytisztviselő, illetve pénzügyőr illetménye a jövő év első napján nem lehet kevesebb, mint amennyi ez év utolsó napján volt. Ez alól kivétel az, ha az alacsonyabb illetményt a vezetői kinevezésben történt változás indokolja.

Az illetmény a következő elemekből áll össze: az alapilletményből, az illetménykiegészítésből, a nyelvpótlékból, a vezetői illetménypótlékból, továbbá a veszélyességi pótlékból.

Amennyiben valakinek az illetménye az új besorolás alapján nem éri el a korábbit, akkor a 2015. december 31-én hatályos illetményt meghaladó részt 2016. január 1-jétől külön illetményelemként - kompenzációs díjként - kell megállapítani.

A jövedéki törvény úgy módosul, hogy - egy kivétellel - a vámhatóság jár el a jövedéki ügyekben. A kivétel az otthoni pálinkafőzés szabályai betartásának az ellenőrzése. Ez az önkormányzati adóhatóság feladata lesz. Viszont az otthon előállított, de jogszabálysértő módon értékesített pálinkával kapcsolatos ügyekben már újra a vámhatóság jár el.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt pedig úgy módosítja a javaslat, hogy az eddigi 14 fizetési fokozatot 17-re emeli. Az alap illetmény szorzószáma a NAV központi irányítójánál 10,7, míg szakfőigazgatóknál 9,95. Az igazgatók szorzószáma 7,97-8,85, a főosztályvezetőké pedig 7,20-8,00.

Az államháztartási törvény módosítása pedig kiegészült egy - Nyilvánosság - című fejezettel. Ez megszabja a kincstárnak azt, hogy köteles monitoringrendszert működtetni. A monitoring rendszer a költségvetési támogatásokat és a költségvetési támogatásnak nem minősülő csekély összegű támogatásokat tartalmazza. A kincstár emellett közreműködik a támogatások felhasználásának összehangolásában. A monitoringrendszerben nem rögzített támogatási döntés alapján - érvényesen - támogatás nem nyújtható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.