EKB, Fed

A jegybanki döntések uralják a jövő hetet

A Fed gazdaságösztönző célú monetáris döntéseiben a foglalkoztatás alakulása játssza az egyik fő szerepet.

2015.11.29 12:41MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A héten dől el, hogy kiterjeszti-e mennyiségi monetáris ösztönző programját az Európai Központi Bank (EKB), illetve, hogy milyen eséllyel lehet számítani a monetáris szigorítás megkezdésére a Fed decemberi kamatdöntő ülésén.

Nagy valószínűséggel lehet számítani arra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén bejelenti mennyiségi monetáris lazító céllal végzett eszközvásárlási programja kereteinek kiterjesztését.

A hét legfontosabb adata azonban minden bizonnyal az amerikai foglalkoztatási helyzet alakulása lesz, mert ennek alapján lehet majd pontosabb következtetéseket levonni a Fed decemberi kamatdöntésének esélyeiről.

A jövő héten a feldolgozóipari és összesített beszerzésimenedzser-indexek adnak majd lehetőséget a globális gazdasági teljesítmény novemberi alakulásának a felmérésére.

Az euróövezet és a nagyobb nemzetgazdaságok végleges novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét (BMI) kedden teszi közzé a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. Csütörtökön ezt a szolgáltatóipari BMI, valamint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett összetett BMI követi.

Az euróövezeti gazdasági helyzet felmérésére szolgáló adatok sorát kedden az októberi munkanélküliségi ráta, szerdán a novemberi fogyasztói árindex előzetese, csütörtökön az októberi kiskereskedelmi forgalom, pénteken pedig a harmadik negyedévi GDP-növekedés gyarapítja.

Az amerikai gazdaság teljesítményének felmérésére a Markit BMI mutatói mellett az ISM feldolgozóiparon kívül eső ágazatok novemberi teljesítményét értékelő beszerzésimenedzser-indexe, valamint a foglalkoztatás alakulását követő adatok nyújtanak majd lehetőséget a jövő héten. Csütörtökön az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának heti alakulásáról tesznek közzé adatokat, pénteken pedig a novemberi munkanélküliségi rátát, valamint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának novemberi változását hozzák nyilvánosságra.

A Fed gazdaságösztönző célú monetáris döntéseiben a foglalkoztatás alakulása játssza az egyik fő szerepet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.