Fűtési célokra

Termálvíz-hasznosítási beruházás Nagyszénáson

Befejeződött az 1,578 milliárd forint összértékű termálvíz-hasznosítási beruházás a Békés megyei Nagyszénáson, a helyi termálvíz energiáját a település fűtési célokra fogja hasznosítani.

2015.11.28 05:30MTI
MTI/Rosta Tibor

A beruházáshoz 1,078 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított az Európai Unió, 184 millió forintot a Belügyminisztérium önerő alapjából, a maradék összeget pedig saját forrásból fedezte az önkormányzat.

A település 95 Celsius-fokos termálvízzel rendelkezik, amelyet korábban a helyi fürdő hasznosított. Ám a létesítmény 1999-ben bezárt, a termálvíz 15 évig hasznosítás nélkül folyt ki a szabadba - ismertették.

A 2014 októberében elindult fejlesztés révén hőcserélők segítségével hasznosíthatóvá tették a termálvíz energiáját a közintézmények fűtési rendszere számára.

A beruházás eredményeként az önkormányzati intézményekben (helyi iskola, óvoda, orvosi rendelő, művelődési ház, polgármesteri hivatal és a megyei fenntartású szociális otthon) geotermikus energia váltja ki a gázfűtést, ezzel az önkormányzat évente több mint 1 millió köbméter, mintegy 28 millió forint költségű földgáz felhasználását spórolja meg.

MTI/Rosta Tibor

Emellett ismét megnyílik a Parkfürdő, ahol gyógyászati célokra használják majd a jótékony hatású termálvizet. A 40-60 Celsius fokos úgynevezett hulladékhőt pedig egy mintegy 21 ezer négyzetméteres fóliasátor és üvegház fűtésére használják majd.

Az önkormányzat az intézmények fűtése után megmaradt többletenergiát vállalkozók számára kívánja értékesíteni, elsősorban a kertészeti ágazatban dolgozó mezőgazdasági vállalkozóknak jelenthet ez a vezetékes gáz áránál lényegesen olcsóbb helyi energiaforrást.

Az önkormányzat további fejlesztéseket is tervez a rendelkezésre álló hőenergia hasznosításával, létrehoznának egy települési üvegházat, valamint egy termálenergiát hasznosító hűtőházat, amely szintén a helyi termelők áruinak versenyképességét fokozhatja.

A beruházás három új munkahelyet teremt a termálfürdő és a hőközpont működtetésével - írják a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.