Fekete péntek

Megkezdődött az év végi bevásárlási roham az Egyesült Államokban

Több helyről érkeztek idén is az üzleteket megrohamozó vásárlók közötti tettlegességről szóló jelentések, miután az Egyesült Államokban a hagyományos "fekete pénteki" árleszállításokkal megkezdődött a karácsonyi vásárlási szezon.

2015.11.27 17:40MTI

A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség várakozásai szerint idén 135,8 millió amerikai kíván élni a "fekete pénteken", illetve az azt megelőző, hálaadás napján, koraeste megkezdődött hétvégi akciókkal. Tavaly 133,7 millióan vásároltak ebben az időszakban. A kereskedők árbevétele idén 3,7 százalékkal haladhatja meg a 2014-es szintet, és elérheti a 630,5 milliárd dollárt.

Az ünnepi szezon vásárlásainak mintegy egyötöde ezen a hétvégén történik az Egyesült Államokban. Az amerikai kereskedők rendszerint a "fekete péntektől" karácsonyig terjedő időszakban termelik ki bevételük 20-40 százalékát, ezért készleteik egy részére adott jelentős árengedményekkel próbálják magukhoz csalogatni a vásárlókat. A nap neve arra utal, hogy az üzletek mérlege ilyenkor fordul át a veszteséges "vörösből" a nyereséges "fekete" tartományba.

Tavaly, elsősorban az okostelefonok széleskörű elterjedésének köszönhetően, 26 százalékkal nőtt a hálaadásnapi online vásárlások száma. Az IMB Watson Trend szerint az internetes tranzakciók 40 százalékát mobil eszközökről bonyolították le.

Péntekre virradóra Kentucky államban Louisville-ben és Florence-ben bántalmazták egymást a bevásárlóközpontokban kedvezményes árukra vadászó emberek, de a közösségi oldalakon több máshol készült felvételt is posztoltak. A michigani Saginaw-ban például azt vették videóra, hogy egy nő egy zöldségpárolót ragadott el egy kisgyerektől, akinek az anyja is - akinél már két másik is volt a konyhai eszközből - belevetette magát a dulakodásba.

A nagy áruházláncok elsősorban akciós táblagépekkel, laptopokkal, szórakoztató elektronikával, játékokkal, sporteszközökkel és divatcikkekkel próbálták meg magukhoz vonzani a vevőket. A csütörtök éjszakai roham után péntek reggel már mérsékelt volt a forgalom az üzletekben.

Több szervezet idén is politikai és gazdasági célokra próbálta meg felhasználni a "fekete péntek" által felkínált rendkívüli nyilvánosságot: egyesek például a minimálbér felemeléséért tüntettek, mások pedig az ellen tiltakoztak, hogy egy fehér rendőr agyonlőtt egy fekete fiatalt Chicagóban.

A hálaadásnapi és "fekete pénteki" hétvégét a kifejezetten az online vásárlókat megcélzó "kiberhétfő" követi majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.