Pénzügy

Az MNB engedélyezte az Erste Jelzálogbank megalapítását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte, hogy az Erste Bank Hungary Zrt. megalapítsa jelzálogbankját - a Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) erről szóló határozata pénteken jelent meg a jegybank honlapján.

2015.11.27 16:44MTI

A jelzálogbank - mint szakosított hitelintézet - induló tőkéje 3 milliárd 900 millió forint.

Az Erste a jegybank közelmúltban megjelent rendeletére, valamint a forintosítás utáni mérlegszerkezetre reagálva alapít jelzálogbankot.

A hazai bankrendszerben a devizahitelek forintosításának hatására jelentősen emelkedetta hosszú lejáratú forinteszközök állománya, ezzel megnőtt a lejárati eltérés a bankrendszer hitelei és forrásai között.

Az MNB a lejárati eltérés csökkentése érdekében előírta, hogy 2016. október 1-jétől minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni. A magyarországi szabályozás szerint csak jelzáloghitelintézet jogosult jelzáloglevelet kibocsátani. A jegybank előzetes becslése alapján az új szabályozás számos új jelzálogbank alapítását és mintegy 300 milliárd forintnyi új jelzáloglevél kibocsátását eredményezheti.

Magyarországon jelenleg három jelzálogbank van jelen a piacon: az OTP Jelzálogbank, az UniCredit Jelzálogbank és az FHB Jelzálogbank.

Az FHB Jelzálogbank valamint a többségi tulajdonában álló FHB Kereskedelmi Bank szeptemberben a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) tagjává vált, ami által a szövetkezeti hitelintézetek megfelelhetnek a jegybanki szabályozásnak.

Októberben a K&H Bank is bejelentette, hogy jövőre megalapítja saját, 100 százalékos tulajdonában lévő jelzálogbankját, hogy ezáltal eleget tegyen az MNB új szabályozási követelményeinek.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám augusztus elején az MTI-nek úgy nyilatkozott: stratégiai jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az MKB aktív szereplőként megjelenjen a jelzálogbanki piacon. Ezt lehetőség szerint többségi tulajdonosként, partnerbankokkal történő együttműködésben valósítanák meg, de nem zárják ki az egyszemélyes, azaz önálló alapítást sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.