Felmérés

Kellene a magas nyugdíj, de nem teszünk érte semmit

A hazai lakosság kétharmada nem tervez félretenni nyugdíjas éveire, pedig 85 százaléka fontosnak tartja az anyagi gondoktól mentes időskort.

2015.11.27 22:33MTI

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közleményében ismerteti: a kutatást szeptember 27. és október 9. között készítették a bankszámlával rendelkező 18-70 évesek körében, 1500 személy személyes megkérdezésével, országos, reprezentatív mintavétellel. Az idén már kilencedik alkalommal elvégzett felmérés a pénzügyi vonatkozásoknál tágabb összefüggésekben vizsgálja az öngondoskodást, az egészségmegőrzéssel, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos lépéseket és véleményeket is figyelembe veszi.

A kutatás rámutatott, habár a megkérdezettek mindössze 3 százaléka van meggyőződve arról, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a tisztes időskori megélhetésre, az aktív kereső lakosság 65 százaléka nem rendelkezik erre a célra félretett megtakarítással, és nem is tervez vele.

Pedig aki 40 évesen elkezd havi 5000 forintot félretenni egy nyugdíjpénztári számlára, idősebb éveire 2,5 millió forintot halmozhat fel, amivel jelentősen tompíthatja a nyugdíjba vonuláskor tapasztalt bevételkiesést - mutat rá Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a közleményben.

Az önkéntes kassza arra számít, hogy az év végéhez közeledve sokan fogják kihasználni a pénztári befizetések után járó, évi 20 százalékos - éves szinten maximum 150 ezer forint - adóvisszatérítés lehetőségét eseti, egyéni pénztári hozzájárulással. Az OTP pénztáránál tavaly meghaladta a 2,3 milliárd forintot az eseti befizetések értéke, ami 60 százalékkal volt több az előző évinél - írja közleményében a kassza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.