MNB

Nagy Márton lesz a tőzsde új elnöke

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke lesz a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új elnöke, aki megtartja alelnöki posztját is a jegybankban.

2015.11.26 10:42MTI

A BÉT vezérigazgatója Végh Richárd lesz, aki jelenleg az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatói pozícióját tölti be - közölte az MNB.

A Magyar Idők csütörtöki számában jegybanki forrásra hivatkozva írt arról, hogy Nagy Márton kerül a BÉT élére, miután a jegybank - a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően - a tőzsde többségi tulajdonosa lesz. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a lapnak elmondta: a jegybank várakozásai szerint a december 18-ával záruló hétig ez meg is történik, ekkorra válhat véglegessé az adásvétel. Ezek után hívja össze az MNB a tőzsde közgyűlését, ahol az új vezetőket is megválasztják - tette hozzá Gerhardt Ferenc.

A BÉT jelenlegi elnöke Michael Buhl, alelnöke Szécsényi Bálint, vezérigazgatója Katona Zsolt.

Az MNB pénteken írta alá az adásvételi szerződést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 68,8 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról az osztrák CEESEG AG-val és az Österreichische Kontrollbank AG-val. A magyar jegybank ezzel minősített többségi tulajdonosává válik a magyar értéktőzsdének, amely ezzel a lépéssel ismét nemzeti tulajdonba kerül. Mivel a részvények 6,95 százalékát már eddig is az MNB birtokolta, tulajdonrésze a vásárlással 75,8 százalékra nő. A vételár részvényenként 3550 forint, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizet a jegybank. A tőzsde vételára a jövőbeli eredményességen túl tükrözi a BÉT-nek a KELER-csoportban meglévő közel 47 százalékos részesedésének értékét is. A BÉT vételárának meghatározását független, nemzetközileg elismert tanácsadócég értékelése alapozta meg - közölte az MNB.

A BÉT meghatározó tulajdonosaként a magyar jegybank számos olyan stratégiai újítás bevezetésére készül, amelyek a hazai tőkepiac fejlesztését szolgálják, és amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a hazai tőzsdei kibocsátók és befektetők számára - közölte a tranzakció bejelentésekor az MNB. Az új piacfejlesztési stratégia kialakításában, és megvalósításában az MNB együtt szeretne működni a jelenlegi meghatározó társtulajdonosokkal, a nagyszámú kisrészvényesnek pedig vételi ajánlatot kíván tenni.

A BÉT leendő elnöke, Nagy Márton egy keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a belföldi megtakarításokat tervezik a tőzsdére terelni a magyarországi cégek finanszírozása érdekében, míg a jelenlegi forgalom túlnyomó részét külföldi intézményi befektetők generálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.