Garantiqa

12 százalékkal nőtt a hitelgarancia-állomány

Arra számítanak, hogy a jegybanki programoknak köszönhetően élénkülő vállalati piacon még nagyobb igény lesz a kezességvállalásos konstrukciók iránt.

2015.11.24 09:11MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A várható hitelpiaci bővülésben fontos szerepe lehet a garanciakonstrukcióknak, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss adatai szerint idén október végén a cég teljes garanciaállománya 358 milliárd forintot tett ki, ami közel 12 százalékkal haladja meg a múlt év végi 320 milliárd forintos hasonló adatot - közölte a Garantiqa.

A garanciacég közleménye szerint a garanciaállományban legnagyobb arányt, közel 38 százalékot a kereskedelmi szektorhoz köthető cégek hiteleihez vállalt kezességek teszi ki, ugyanakkor az időszak kihelyezéseiben az építőipari szektor hiteleihez vállalt kezességek volumene növekedett a legnagyobb arányban, az előző év hasonló időszakához képest az adatok 30 százalékos növekedést mutatnak. A Garantiqánál idén októberben az új kezességvállalások értéke 16,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: "a friss adatok szerint tovább folytatódott az a kedvező trend, hogy minden hónapban rendre magasabb volt a kezességvállalások értéke, mint egy évvel korábban. A tervek szerint a kezességvállalási portfólió az idei év végéig 380 milliárd forintra emelkedhet, ezzel közel 500 milliárd forint hitel gazdaságba jutását segíti elő a garanciacég."

A vezérigazgató elmondta: Magyarországon nemzetközi összevetésben is népszerűnek mondhatóak a garanciakonstrukciók, a magyar garanciaszervezetek kezességvállalási portfóliója a GDP-hez mérten 2013-ban 1,33 százalékot ért el, ez meghaladja többek között Románia 1,14 százalékos mutatóját, de magasabb Csehország és Lengyelország 0,4 százalék körüli értékénél is.

Búza Éva kifejtette: a Garantiqa megbízásából a Kutatópont által elvégzett felmérés szerint a megkérdezett, az uniós forrásokra nem pályázó mikrovállalkozások 27 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 35 százaléka úgy nyilatkozott, hogy azért nem pályázna uniós pénzre, mert nincs elegendő saját forrása.

A vezérigazgató közölte: a Garantiqa a jövőben számos fejlesztést tervez annak érdekében, hogy még jobban felgyorsítsa a kezességvállalási konstrukciók átfutását, emellett az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében szükséges jogszabály-módosítási javaslatcsomag kidolgozását kezdte meg a vállalat. A társaság szakemberei arra számítanak, hogy a jegybanki programoknak köszönhetően élénkülő vállalati piacon még nagyobb igény lesz a kezességvállalásos konstrukciók iránt, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások körében - mondta Búza Éva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.