Heti makronaptár

Piacmozgató adat nem várható a héten

Csaknem üres lesz a heti hazai makrogazdasági naptár, a megjelenő adatok pedig várhatóan nem mozgatják meg a piacot.

2015.11.23 06:32MTI
freedigitalphotos.net/adam

Csütörtökön a beruházások harmadik negyedévi adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A második negyedévben éves szinten 5,7 százalékkal nőttek a beruházások az előző negyedévi 4,5 százalékos visszaesés után. Az előző negyedévhez képest 1,7 százalékkal emelkedett a nemzetgazdasági beruházások volumene a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az építési beruházások 10,1, a gépberuházások 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A beruházások negyedét adó feldolgozóiparban 7,1 százalékkal, az építőiparban 5,5 százalékkal, míg a mezőgazdaságban 28,8 százalékkal csökkentek a beruházások a tavalyi második negyedévvel összevetve. A szállítás, raktározás terén viszont 44,8 százalékkal nőttek a beruházások a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok, illetve a járműparkok jelentős bővítésének köszönhetően. Az idegenforgalomban és a vendéglátásban 3,8 százalékkal haladták meg a beruházások az egy évvel korábbiakat.

Pénteken teszi közzé a KSH az augusztus-októberi gördülő negyedéves munkaerőpiaci adatokat. Az előző háromhónapos időszakban, július-szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 265 ezerre nőtt, ezzel 14 ezerrel meghaladta a június-augusztusi időszakot és 116 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A 15-64 évesek 64,8 százalékos foglalkoztatási rátája 0,3 százalékponttal javult az egy hónappal korábbi adathoz képest, és 2,2 százalékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek száma 293 ezer volt július-szeptemberben, ezzel a munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 6,7 százalékról. A KSH adatai szerint 39 ezerrel kevesebb álláskereső volt a három hónap átlagában, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta éves szinten 1,0 százalékponttal csökkent.

Az elemzők az idei évre 6,9-7 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát várnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.