Hitelminősítés

Megerősítette a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "BB plusz" szintű osztályzatát pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

2015.11.21 08:10MTI

A besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben.

A Fitch a hosszú futamidejű szuverén forintadósság-állomány besorolását is megerősítette "BBB mínusz" szinten.

A nagy nemzetközi hitelminősítők idei adósosztályzat-felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's azonos, egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már pozitív, a Standard & Poor's egyelőre stabil kilátást tart érvényben Magyarország államadós-osztályzatára.

A Moody's két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

A Fitch Ratings idén májusban, a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását.

A Fitch Ratings pénteki döntése előtt megoszlott a londoni pénzügyi elemzők véleménye arról, hogy a hitelminősítő már most, vagy csak jövőre emeli vissza Magyarország államadós-besorolását a befektetési ajánlású kategóriába.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték, hogy várakozásuk szerint ez inkább 2016-ban valószínű, mivel a Fitch a pozitív kilátás megadása után általában vár egy évet a felminősítéssel olyan esetekben, amikor az osztályzatjavítás egyben azt is jelenti, hogy az érintett adós visszakerül a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) legutóbbi helyzetértékelése ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy a Fitch Ratings már pénteken visszaemeli a magyar adósbesorolást a befektetési ajánlású sávba. A cég szerint ezt a várakozást a Quaestor-ügyben hozott alkotmánybírósági döntés támasztotta alá.

A magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a pozitív kilátású "BB plusz" devizaadós-besorolás is tükrözi a magyar gazdaság tavaly és idén mutatott erőteljes növekedési teljesítményét, valamint a 2011 óta rendre jelentős többletben záró folyómérleg-egyenleget, amely segítette a külső adósságkötelezettségek csökkentését.

A cég szerint az államháztartási hiány fokozatos zsugorodása is elősegíti a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest még mindig magas államadósság-ráta mérséklését.

Mindemellett a bankszektor működési környezetének javulása várhatóan hozzájárul a banki hitelezés újjáéledéséhez.

A Fitch Ratings közölte: az idén 2,9 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a tavalyi 3,7 százalékos GDP-bővülés után. A háztartási fogyasztást alátámasztja a nagy ütemű munkahelyteremtés, az alacsony infláció, és az, hogy a devizaalapú hitelállomány forintosítása könnyítette a háztartások pénzügyi terheit.

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2016-ban - az EU-folyósítások markáns visszaesése miatt - 2,3 százalékra lassul, középtávon pedig 2 százalék körüli éves ütemekre áll be, ahogy a magánszektorbeli beruházások fokozatosan élénkülésnek indulnak.

A Fitch Ratings elemzőinek előrejelzése szerint az államháztartási hiány az idén a gyors GDP-növekedésből eredő magasabb adóbevételek révén a hazai össztermék 2,3 százalékára csökken a tavalyi 2,5 százalékos deficit után.

A hitelminősítő jövőre 2,1 százalékos, és középtávon is 2 százalékhoz közeli éves államháztartási hiányokat valószínűsít Magyarországon. Várakozása szerint ugyanis a várható adócsökkentések költségvetési hatásait ellensúlyozzák a javuló gazdasági kondíciók.

A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta 2017-re fokozatos ütemben 72 százalékra, 2020-ig 64 százalékra csökken. Ehhez a prognózisához a hitelminősítő azt a feltételezését vette alapul, hogy a nominális GDP-növekedés évente 5 százalék körüli ütemű lesz, az államháztartás hiánya pedig 2 százalék környékén marad.

Az állampapír-állomány hazai tulajdonlási hányadának növelését célzó önfinanszírozási program várhatóan mérsékli Magyarország kitettségét a globális pénzügyi volatilitásnak - hangsúlyozzák a Fitch elemzői.

A cég várakozása szerint a folyómérleg-egyenleg többlete az idén eléri a GDP-érték 4,3 százalékát, és az előrejelzési távlat egészében is magas szinten marad, tükrözve a növekvő exportot, az alacsony nyersanyagárakat, a pénzügyi válság előttihez képest alacsonyabb hazai keresletet, valamint a csökkenő külső kamatfizetési kötelezettségeket.

A Fitch előrejelzése szerint a nettó külső adósságállomány 2017-ig 30 százalékra is csökkenhet, bár még ez is meghaladná a "BB" besorolási sávra jellemző mediánértéket.

A cég szerint felminősítéshez vezethet a gazdaságpolitika stabilabbá és kiszámíthatóbbá válása, az üzleti környezet javulása, és a külső adósságállomány folytatódó csökkenése.

A pozitív kilátás azt jelzi, hogy a Fitch nem számít olyan fejleményekre, amelyek érdemben növelnék a magyar adósosztályzat leminősítésének valószínűségét. Negatív hatást gyakorolna ugyanakkor a besorolásra a költségvetési alapállás lazulása, és/vagy egy olyan globális makro-pénzügyi sokk, amely súlyos recesszióhoz vagy magasabb pénzügyi kockázathoz vezetne - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.