Hitelminősítés

Londoni elemzők: valószínűbb, hogy a Fitch jövőre minősíti fel Magyarországot

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűbb, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő 2016-ban javítja Magyarország államadós-besorolását.

2015.11.21 00:30MTI

A Fitch felülvizsgálati menetrendjében pénteken kerül sorra ismét a magyar adósosztályzat. A hitelminősítő várhatóan péntek éjjel jelenti be döntését Londonban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai felzárkózó térségről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben "elméletileg lehetségesnek" nevezték, hogy a Fitch már most visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati sávba. Közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint ez inkább 2016-ban valószínű, mivel a Fitch - amely május óta tart érvényben pozitív kilátást a magyar besorolásra - a pozitív kilátás megadása után általában vár egy évet a felminősítéssel olyan esetekben, amikor az osztályzatjavítás egyben azt is jelenti, hogy az érintett adós a nem befektetési ajánlású kategóriából visszakerül a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték azonban azt is, hogy derűlátóan ítélik meg a magyar felminősítési esélyeket, mivel véleményük szerint "már esedékes lenne" pozitív hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban.

A ház szerint bár az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a néhány hete elvégzett legutóbbi felülvizsgálaton nem módosította pozitívra a magyar besorolásokra jelenleg érvényben tartott stabil kilátást, ez azonban csak "halasztás".

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával. Mindemellett a háztartások devizaalapú - a hazai össztermék (GDP) 11 százalékának megfelelő - hiteleinek idei átváltása is hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából - hangsúlyozták pénteki elemzésükben a cég közgazdászai.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor's továbbra is stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot.

A Moody'a két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

A Fitch Ratings Londonban ismertetett minapi tanulmányában közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel - Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

Magyarországtól a Fitch Ratings 2012-ben vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, idén májusban viszont a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.