NMHH

Új rendelet az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatásokról

A hatóság egyebek mellett lakóhelytől függetlenül biztosítja a megfizethető, jó minőségű vezetékes telefonszolgáltatáshoz jutást az egyetemes szolgáltatásokon belül.

2015.10.30 17:16MTI

A november elsején életbe lépő rendelet szabályozza a nyilvánosan elérhető telefonállomások rendelkezésre állását is, a belföldi tudakozó szolgáltatás és telefonkönyv adatai frissítésének, illetve korrigálásának körülményeit és az előfizetői névjegyzék elérhetővé tételét - írja az NMHH.

Az új jogszabály átláthatóbb és az előfizetőket hatékonyabb jogi védelemben részesítő szabályozási környezetet alakít ki, pontosítja az alapvető szolgáltatói és fogyasztói jogokat és kötelezettségeket, a szolgáltatásnyújtás időtartamát, javítja az egyetemes szolgáltatás minőségét, valamint az egyetemes szolgáltatásról kötött hatósági szerződés tartalmát - írják.

Amennyiben valamely egyetemes szolgáltatáselem nem érhető el az ország teljes területén, az NMHH kijelöli az egyetemes szolgáltatót vagy szolgáltatókat, biztosítva a fogyasztók számára az információs javakhoz való szabad hozzáférést.

A rendelet életbe lépésével az egyetemes szolgáltatók kérhetik a hatóságtól, hogy térítse meg a szolgáltatás nyújtásából eredő nettó, kizárólag üzleti szempontok alkalmazása esetén elkerülhető és méltánytalan többletterheknek minősülő költségeket.

Az egységes éves adatszolgáltatást bevezetésével jelentősen egyszerűsödött a szolgáltatók egyetemes szolgáltatásokkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettsége is.

A tájékoztatásban az NMHH kitér az előfizetői szerződéskötés menetére is. Az előfizető szerződéskötési szándékát írásban, hangfelvétel útján vagy elektronikus formában jelezheti. A szolgáltató 15 napon belül köteles elvégezni az igény teljesíthetőségével kapcsolatos vizsgálatokat és igazolható módon értesíteni az igénylőt annak elfogadásáról vagy - jogszabályban meghatározott kivételes esetekben - elutasításáról. A szolgáltató az igénybejelentés elfogadásától számított 90 napon belül köteles kiépíteni a létesítendő előfizetői hozzáférési pontot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.