Engedélyezve

GVH: Vajnáé lehet a TV2

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited felett.

2015.10.30 13:32MTI

Ebben emlékeztetnek: a Magyar Broadcasting október 16-án kérte az egy nappal korábban megkötött szerződés alapján a GVH engedélyét.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy nincs azonos tevékenysége a TV2, a FEM3, a PRO4 és a SuperTV2 csatornákat sugárzó TV2-CEE-csoportnak, valamint az elsősorban játékkaszinók üzemeltetésével és filmforgalmazással foglakozó, Andrew G. Vajna által irányított Vajna-csoportnak.

Ezért az összefonódásokkal összefüggő legfőbb versenyaggály, a koncentráció növekedése a jelen tranzakció esetében nem merül fel - állapították meg. A Vajna-csoport végez ugyan filmforgalmazási tevékenységet, azonban jogosultsága nem terjed ki a televíziós csatornák, így a TV2-CEE-csoport részére történő filmértékesítésre, így versenyaggály ezzel összefüggésben sem merült fel - tették hozzá.

A GVH megállapította: a versenyjogi elbírálásnak nem képezte akadályát, hogy jelenleg a Megapolis Média Zrt. cégbejegyzési kérelme alapján a megállapodást is érintő cégbírósági eljárás van folyamatban.

A cégbírósági iratok alapján ugyanis minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a jelen engedélyező határozat alapját képező megállapodás aláírásának időpontjában az ügyvezetők együttesen jogosultak voltak a cég képviseletére.

Leszögezték ugyanakkor: az irányításszerzés engedélyezése nem jelenti azt, hogy a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában állást foglalt volna.Az ügyben érzékelhető jelentős érdeklődésre tekintettel a hivatal általánosságban kiemeli, hogy a GVH a fúziók engedélyezése során az eladó és a vevő közötti egységes akarat-elhatározás meglétét és a fúzió versenyre gyakorolt hatását vizsgálja, a szerződéssel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában a bíróság dönthet.

A GVH engedélye nem a szerződés érvényességéhez, hanem annak hatályosulásához szükséges - szerepel a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.