Brókerbotrány

Quaestor - A KKM nonszensznek tartja a tárcával kapcsolatos híreszteléseket

A tárca szerint a valóság az, hogy sem a KKM, sem a minisztérium felügyelete alatt álló vállalatok nem fektettek be 72 milliárd forintot a Quaestornál.

2015.10.21 13:22MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint a Quaestor-ügyben a tárcával kapcsolatos, sajtóban megjelent híresztelések nonszensznek minősíthetők és mindenfajta háttértudás hiányáról árulkodnak.

A tárcának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelték: a valóság az, hogy sem a KKM, sem a minisztérium felügyelete alatt álló vállalatok nem fektettek be 72 milliárd forintot a Quaestornál.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számlája, úgynevezett értékpapírszámlája volt. Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Eximbank felett - magyarázták.

Hozzátették: ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt. A pénz, a 72 milliárd forint pedig természetesen az Eximbankban volt.

A KKM-nél hangsúlyozták: a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. a tőkéjét állampapírban helyezte el a Quaestornál, ennek 3,8 milliárd forintos értéke visszakerült az MNKH-hoz.

Végül azt is közölték, hogy az államháztartási törvény nem tiltja az állami vállalatoknak, hogy az államkincstáron kívül helyezzenek el állampapírokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.