Olaj

S&P: egyre rosszabbak az orosz gazdasági kilátások az olcsó olaj miatt

A Standard & Poor's csütörtökön Londonban ismertette átfogó, felülvizsgált előrejelzését.

2015.10.15 18:44MTI

A várhatóan tartósan nyomott olajárak miatt egyre gyengébbek az orosz gazdaság növekedési kilátásai - áll a Standard & Poor's csütörtökön Londonban ismertetett átfogó, felülvizsgált előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő meredeken rontotta az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseit. A ház 2015 egészére az orosz hazai össztermék (GDP) 3,6 százalékos visszaesésével számol az eddigi prognózisában szereplő 2,6 százalékos idei GDP-csökkenés helyett, a jövő évre szóló orosz növekedési becslését pedig 1,9 százalékról 0,3 százalékra módosította.

Az S&P londoni elemzői e felülvizsgálat előzményeként jelentősen lefelé korrigálták olajár-előrejelzéseiket is. A cég új prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2015 negyedik negyedében az eddig jósolt 55 dollár helyett 50 dollár, 2016-ban 65 dollár helyett 55 dollár lesz.

A hitelminősítő szerint az eddig vártnál valószínűleg gyengébb orosz gazdasági teljesítmény okai között van az is, hogy az orosz költségvetési politika jövőre - éppen a kieső olajbevételek miatt - jó eséllyel pro-ciklikus lesz, számos olyan szigorító intézkedéssel, amelyek célja az államháztartási hiány csökkentése. Ezek között szerepelhet a nyugdíjindexálás korlátozása, a közszféra alkalmazotti béreinek befagyasztása és az energiaadók emelése.

A Standard & Poor's elemzői szerint mindemellett a rubel szélsőséges árfolyam-volatilitása is árt az orosz gazdaságnak, mivel megnehezíti a vállalati szektor beruházási döntéseit, éppen olyan időszakban, amikor a magas hazai kamatszint, a nagyon korlátozott hozzáférés a nemzetközi tőkepiacokhoz és a keresleti kilátások bizonytalansága egyébként is visszafogja a beruházási kiadásokat.

Ugyanezt állapította meg szintén csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service.

A Moody's közölte, hogy a következő 12-18 havi távlatra fenntartja az orosz bankrendszerre érvényes negatív kilátását, mivel véleménye szerint ebben az időszakban kedvezőtlen marad az orosz bankszektor működési környezete, és ennek következményei lesznek a szektor eszközminőségére és jövedelmezőségére.

A Moody's londoni elemzői is az olajárakat és a rubel árfolyam-volatilitását emelték ki azon tényezők között, amelyek miatt az orosz vállalati szektor és a bankok nehezen tudnak hosszú távú növekedési stratégiák alapján tervezni és beruházni. Ráadásul a geopolitikai feszültségek és a szankciók súlyos mértékben csökkentik a nemzetközi befektetői kör hajlandóságát az orosz piaci eszközök vásárlására - áll a Moody's csütörtöki elemzésében.

A hitelminősítő mindezek alapján azt várja, hogy az eszközminőség további folyamatos romlásának jeleként a problémás kinnlevőség-állomány átlagos aránya az orosz bankrendszer teljes követelésportfolióján belül a következő 12-18 hónapban 14 százalékra növekszik a 2014 végén mért 9,5 százalékról.

Oroszországban a harmadik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings is mély recessziót vár az idén. A felzárkózó térség kilátásairól összeállított legutóbbi előrejelzésében a Fitch közölte, hogy alapeseti forgatókönyve szerint Oroszországban a hazai össztermék az idén 4 százalékkal zuhan.

A cég londoni elemzői az orosz gazdaságban jövőre mindössze 0,5 százalékos, és még 2017-ben is csak 1,5 százalékos növekedéssel számolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.