Február 15-ig

2185 önkormányzat kap szociális tüzelőanyag-támogatást

A támogatást február 15-ig mindenkinek meg kell kapnia, az önkormányzatok elszámolási határideje április 15.

2015.10.15 10:50MTI
hirdetés

Összesen 2185 önkormányzatnak ítélt meg szociális tüzelőanyag-támogatást Pintér Sándor belügyminiszter.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ötezer lakosnál kisebb települések összesen 3 milliárd forint értékben kapnak támogatást, amit helyi rendeletük alapján juttathatnak el a rászorulóknak tűzifa vagy barnakőszén formájában.

A támogatást február 15-ig mindenkinek meg kell kapnia, az önkormányzatok elszámolási határideje április 15. - ismertette az államtitkár, hozzátéve, hogy a kifizetések a napokban megkezdődnek.

A döntés értelmében 2033 önkormányzat 153 ezer 161 erdei köbméter tűzifát vásárolhat, 152 önkormányzat pedig 68 ezer 246 mázsa barnakőszenet vehet. Előbbi értéke 2 milliárd 759 millió 544 ezer forint, utóbbié 240 millió 231 ezer forint. Barnakőszénre egyébként tavaly lehetett először pályázni, idén megnőtt az érdeklődő települések száma.

Pogácsás Tibor jelezte, hogy a hátrányos helyzetű önkormányzatok mentesülnek az önrész megfizetése alól, mások pedig egy köbméter tüzelőre 15 ezer forintot kapnak, amihez ezer forint önrészt kell állniuk. Célként fogalmazta meg, hogy lehetőleg állami erdőgazdaságokból vásároljanak tűzifát a települések.

Az államtitkár sikeresnek ítélte a rászorulók tüzelő-anyag beszerzésére indított programot és felidézte, hogy azt 2011-ben indította a kormány 900 millió forintos kerettel, 2012-ben egymilliárd, 2013-ban 2 milliárd, tavaly és idén pedig már 3 milliárd forint volt a támogatások összege.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.