Turizmus

Utazásszervezőket bírságolt a kereskedelmi engedélyezési hivatal

Két utazásszervezéssel foglalkozó céget bírságolt jogszabálysértések miatt a nyári kiemelt ellenőrzéseket követően a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH).

2015.10.13 19:35MTI

A Világlátó Utazási Iroda Kft.-re több mint 260 ezer forint, míg a Csillagösvény-Utazás Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.-re százezer forint bírságot szabtak ki.

A határozat szerint a Csillagösvény-Utazás Kft. 2013 óta rendelkezik utazásszervezői engedéllyel, a 2015 júliusi ellenőrzésig azonban csak nemzetközi utazásokra lekötött vagyoni biztosítéka volt 15 millió forint értékben. A hivatal megállapította, hogy az utazási iroda mind 2013-ban, mind 2014-ben saját szervezésű, belföldről belföldre történő utazási csomagot értékesített, a vállalat azonban belföldi kaucióval nem rendelkezett. A cégnek 2015-re szolgáltatott kaucióját módosítania kell, nemzetközi garanciája mellett pedig igazolnia kell belföldi vagyoni biztosítékát is - olvasható a határozatban.

A Világlátó Utazási Iroda Kft.-nél a határozat szerint a cég hivatal felé igazolt, 2014. és 2015. évi vagyoni biztosíték mértékét ellenőrizték, és megállapították, hogy mind a két évre vonatkozóan a hivatal felé bejelentett nettó árbevétel jelentős mértékben eltér a főkönyvi kivonattal igazolható, vagyonibiztosíték-köteles árbevételtől. A határozatban olvasható továbbá, hogy az utazási vállalkozó a jogszabályi kötelezettségét azzal sértette meg, hogy a vagyoni biztosíték mértékét az utazásszervezői tevékenységből realizált árrés alapján állapította meg az értékesítési nettó árbevétel helyett.

A határozatból kiderül: a cég 2015-ben a hatósági figyelmeztetés nélkül gondoskodott a biztosíték megemeléséről, azonban 2012-2014 között folyamatosan alulbiztosított volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.