KSH

3,8 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak augusztusban

Augusztusban a gabonafélék ára 7,4 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 7,8, a burgonyáé 3,9, a gyümölcsféléké 17 százalékkal nőtt.

2015.10.13 10:52MTI

A mezőgazdasági termelői árak 3,8 százalékkal csökkentek augusztusban az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 0,9 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 11,1 százalékkal mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A mezőgazdasági termelői árak éves összevetésű csökkenése 2013 júliusa óta tart.

Augusztusban a gabonafélék ára 7,4 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 7,8, a burgonyáé 3,9, a gyümölcsféléké 17 százalékkal nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 8,6, az állati termékeké 17 százalékkal csökkent augusztusban.

Az év első nyolc hónapjában 5,6 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékeké 3,3, az élő állatok és állati termékeké 9,2 százalékkal.

A búza felvásárlási ára 0,5 százalékkal emelkedett, a kukoricáé továbbra is csökkent, 17 százalékkal.

A vágósertés ára 12 százalékkal csökkent éves összevetésben, de felvásárlási átlagára január óta emelkedik.

A tej termelői ára 21 százalékkal visszaesett. A felvásárlási ár januárban literenként 91 forint volt, augusztusban - júliushoz hasonlóan - 76 forint.

A szeptemberi mezőgazdasági termelői árakat november 11-én teszi közzé a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.